Gistelse Zwemschool verhuist niet mee naar Middelkerke

Gistel sluit op 1 juli haar stedelijk zwembad.© TVA
Gistel sluit op 1 juli haar stedelijk zwembad.© TVA
Redactie KW

De Gistelse Zwemschool of GZS zal haar activiteiten op het eind van dit lesjaar stopzetten en verhuist dus niet mee naar het nieuwe zwembad van Middelkerke. Dat heeft het bestuur laten weten aan haar leden en de stad. “De zwemuren vallen slecht en in Middelkerke zijn al meerdere clubs actief”, motiveert ze de beslissing.

De plannen zijn al langer bekend: Gistel sluit op 1 juli haar stedelijk zwembad. Er volgt een herbestemming tot moderne gemeenschapszaal, vergaderlokalen voor verenigingen en de muziekschool, en plaats voor jeugdhuis Uzuz. De beslissing viel niet goed bij de GZS, die in 2018 een doorstart kende.

“Ondanks het coronavirus liepen de inschrijvingen voor ons derde seizoen ook goed. Het werkjaar was nog maar net gestart toen het stadsbestuur op 1 oktober 2020 een bom dropte met de aankondiging van de definitieve sluiting van het zwembad op 1 juli 2021”, zo schrijft het bestuur in een nieuwsbrief naar de leden en bevestigt secretaris Kris Calcoen. “Deze plannen werden nooit besproken met een andere partij, laat staan met het bestuur van de GZS.”

Als oplossing voor de Gistelse zwemmers, scholen en verenigingen lonkt de stad naar buurgemeente Middelkerke, waar straks een modern bad opent. Er worden verschillende compenserende maatregelen voorgesteld. “Onlangs werden we uitgenodigd om naar die voorstellen te luisteren. Maar we hebben besloten om onze werking stop te zetten en niet mee te verhuizen.”

Overschotjes

GZS gelooft niet dat het Middelkerkse bad tijdig zal openen, ondanks de belofte van Jean-Marie Dedecker om op 18 december te starten. “Alle zwemclubs kunnen hun werking al in september opstarten, maar wij zouden dat pas in januari 2022 kunnen doen. Wij hebben ook onze bedenkingen bij de openingsdatum: bouwwerken lopen al snel vertraging op. Bovendien, in Middelkerke is al een zwemclub, terwijl Vita Groep ( ontwikkelaar en beheerder van het nieuwe bad, red. ) ook lessen zal aanbieden. Deze clubs gaan met de beste lesuren lopen, wij krijgen de overschotjes. Wie zou dan nog voor onze club kiezen?”

De lesuren vallen volgens de GZS niet goed. “Voor onze lessen watergewenning en leren zwemmen zijn we op dinsdagen op het instructiebad aangewezen. Maar dat krijgen we niet in onze agenda gepland. We kunnen nooit om 17 uur de lessen laten starten, gezien we zelf tot dat uur moeten werken en dan nog naar Middelkerke moeten gaan. Op woensdag van 18 uur tot 20 uur gebruik van maken van het instructiebad? Het is niet realistisch om jonge kinderen nog tot zo laat te leren zwemmen.”

“Hetzelfde verhaal op vrijdag. Wie zou het zien zitten om nog naar Middelkerke af te zakken na een drukke schoolweek? Tot slot, op zondag van 17 tot 18 uur zwemlessen organiseren, daar staan wij – en wellicht vele andere – niet voor te springen. In plaats van centen te ontvangen om ergens anders te gaan zwemmen, zouden wij liever investeringen in een eigen sportaccommodatie zien. Een nieuw zwembad in Gistel is volgens ons dan ook een prioriteit”, valt ook te lezen.

Nieuw zwembad te duur

Maar dat laatste zal niet gebeuren. “Een nieuw zwembad is voor ons als relatief kleine stad financieel onhaalbaar. Bredene, Middelkerke en Oostende bouwen een nieuw bad dankzij een pak inkomsten uit het toerisme en tweedeverblijvers – wij hebben dat niet”, duidt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld).

“Via goede contacten met onze Middelkerkse buren verkregen we als eerste een riant pakket aan zwemuren. Alle Gistelse scholen gaan intussen op het aanbod in. Bijvoorbeeld, het Sint-Godelievecollege zal de zwemlessen inplannen via projectweken, het Atlas Atheneum zal – zoals nu het geval – zwemmen aanbieden voor haar opleiding Sport en alle basisscholen verhuizen mee. Wij komen met subsidies tussen per zwembeurt per leerling. Ook andere verenigingen gaan op het aanbod in. Eerlijk, volgens mij had de GZS mits wat organisatorische aanpassingen wel de uren kunnen benutten.”

“Misschien was zelfs een samenwerking met een andere zwemschool mogelijk geweest, zoiets zien we bijvoorbeeld ook in het volleybal waar Oudenburg en Gistel een mooie samenwerking hebben. Vanuit Middelkerke werd een totaalpakket van ruim 75 uur aangeboden terwijl de vereniging nu iets meer dan 35 uur in ons zwembad actief is. Dat lijkt me billijk. Nu finaliseren we het schema van alle zwemuren om vervolgens door te geven aan Middelkerke. Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat onze Gistelnaars met plezier zullen zwemmen in een modern bad, zonder te moeten vrezen voor technische problemen, wat bij ons regelmatig tot een tijdelijke sluiting leidde. Dankzij de tussenkomst is een Gistelnaar zelfs goedkoper af dan een inwoner van Middelkerke.”

(Timmy Van Assche)

Wat met de Ichtegemse scholen?

De sluiting van het Gistelse zwembad is ook van belang voor de deelgemeenten. Alhoewel. De scholen van Oudenburg gaan al langer zwemmen in het bad van Bredene. En de scholen van Koekelare trekken naar het bad in Diksmuide. Rest de vraag: waar moeten de leerlingen van Ichtegem en deelgemeenten heen? “Sinds de eerste dag dat Gistel bekend maakte hun zwembad te sluiten, zijn we aan het zoeken naar een oplossing”, zegt schepen van Sport Tina Ledaine (Liberaal 2018). “We leggen volop contacten met de naburige zwembaden. Zwemmen in Torhout, Diksmuide of Middelkerke? Of per deelgemeente naar een ander zwembad gaan? Dat is nog geen uitgemaakte zaak en we houden alle opties open.” (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier