Gilbert Defoort wil via verkoop van kerststukjes kinderen van Nicaragua mooie kerst geven

We zien Micha Breemeersch samen met Gilbert Defoort. © BRU
Redactie KW

Vijfentwintig vrijwilligers onder leiding van Gilbert Defoort (74) zetten momenteel hun beste beentje voor bij de creatie van 400 kerststukjes die in december ten voordele van vzw Autentico aan de man zullen gebracht worden. De verkoop van deze kerststukjes moet een deel van het inkomstenverlies, die vzw Autentico dit jaar door corona kende, compenseren.

Vzw Autentico, het project in Nicaragua van Philip Vertriest, heeft financieel niet het beste jaar achter de rug. De coronapandemie zorgde ervoor dat Philip samen met zijn vrouw Micha Bremeersch eind maart halsoverkop hun geesteskind in Nicaragua dienden achter te laten. Gezien hun project reeds ver gevorderd is, slaagden ze er wel in om in België online verder in contact te blijven met de onderwijzers van de school die ze er bouwden.

Ondanks dat Philip staat te trappelen om opnieuw richting Nicaragua te vertrekken, speelt de coronapandemie hem nog steeds parten. Onlangs werd zijn vlucht, die gepland stond op zes januari van volgend jaar, geannuleerd. Ook financieel zit het dit jaar tegen, omdat de jaarlijkse acties die gehouden worden in Kuurne ten voordele van vzw Autentico allemaal niet konden plaatsvinden door het coronavirus.

Door de pandemie werd het project van begin april tot half augustus stilgelegd

“We houden er een eng gevoel op na”, vertelt Micha Bremeersch. “Door de pandemie werd het project van begin april tot half augustus stilgelegd. Ook onze klusjesdienst Teknica is sinds juni opgeschort. Sinds half augustus kon er weer opgestart worden, al was het in kleine groepjes. Ondanks dat het project enkele maanden stil lag, bleven de vaste kosten wel verder doorlopen, waarvan internet het meest geld kost. Gelukkig konden we 500 houten ezeltjes die ter plekke werden vervaardigd laten overvliegen naar België, om ze hier aan de man te brengen. De douane blokkeerde de zending een tijdlang, maar al snel werd duidelijk dat er met die ezeltjes niets aan de hand was en werd het lot vrijgegeven. Ondertussen kregen al 300 exemplaren een nieuw baasje, waardoor er weer wat geld in het laatje kwam.”

Verkoop kerststukjes

Ook Gilbert Defoort wil vzw Autentico nu een hart onder de riem steken en plant in de maand december een kerststukjesverkoop. “Het idee ontstond zo’n twee jaar geleden”, vertelt Gilbert. “Toen werden er 323 stukjes vervaardigd, al was de vraag een stuk hoger. In april kon de geplande kunstveiling ten voordele van Autentico niet doorgaan, dus dit is een perfect alternatief. De uitrol is echter een stuk complexer deze keer, gezien alles coronaveilig moet gebeuren. We hebben wel goed nieuws voor wie twee jaar geleden geen stukje kon bemachtigen: dit jaar wordt het aantal opgetrokken tot 400 kerststukjes, zodat nog meer mensen de kans krijgen om er eentje te kopen.”

Het team van 25 vrijwilligers onder leiding van Gilbert Defoort trekt 16 dagen uit om alle stukjes te vervaardigen. Wie er eentje wenst te bestellen, kan dit nog tot 30 november via Jan Vertriest op 0478/27.13.04 of janvertriest@skynet.be. Van zodra je kerststukje klaar is, krijg je een berichtje, waarna je het kan ophalen in de Drie Wijzen gelegen in de Kerkstraat 5. Daarnaast is vzw Autentico ook op zoek naar adoptieouders en computers in goede staat. Wie interesse heeft om hierbij te steunen of meer info wenst, kan terecht op micha.breemeersch@mi.com.

(BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten