Ghanees Charles-Jesaja Herrmann nieuwe is spits van KVK“Er was interesse uit de tweede Bundesliga, maar bij KVK voelde ik me welkom”

Jesaja Hermann wil straks schitteren bij KV Kortrijk. (foto VDB) © VDB
Redactie KW

Bij KV Kortrijk streek de jonge Charles-Jesaja Herrmann (21) onlangs neer. Hij heeft zowel de Duitse als de Ghanese nationaliteit. De spits komt over van Vfl Wolfsburg waar hij in de jeugdreeksen speelde. Herrmann werd in Kiel geboren en draagt de naam van zijn stiefvader. Zijn biologische vader, Charles Akonnor, is niemand minder dan de bondscoach van Ghana.

Charles Akonnor voetbalde zelf ooit voor Fortuna Keulen, VfL Wolfsburg en Unterhaching. En dat het in de genen zit, bewijst het feit dat Jesaja’s twee jongere broertjes van 15 en 12 jaar respectievelijk bij Borussia Dortmund en Hannover 96 spelen. Bij de U19 van Wolfsburg speelde Charles-Jesaja 43 wedstrijden, goed voor maar liefst 21 doelpunten en 13 assists. Bij de beloften kwam hij vorig seizoen niet in actie daar de Duitse beloftencompetitie compleet werd afgelast door corona. Hij verzamelde bovendien ook al een pak caps voor de Duitse nationale jeugdteams, van de U15 tot de U19. Bij deze laatste kwam hij zeven keer in actie en scoorde daarin drie keer. De ultieme stap naar het eerste elftal in de Bundesliga was echter geen optie. “Hoewel ik nog nooit van Kortrijk gehoord had, koos ik toch voor België. Er was interesse uit de tweede Bundesliga, maar de mensen van KVK drukten door voor mij en ik voel me hier echt welkom. Ook de coach gaf me een uitstekend gevoel. Daarnaast was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik krijg uiteraard veel raad van m’n vader, maar de beslissing om naar België te komen, nam ik zelf. Het is een nieuwe uitdaging en een volgende stap in mijn carrière. Ik stond versteld van het hoge trainingsniveau op het oefenkamp, het ging er zeker niet minder fysiek aan toe dan in Duitsland”, getuigt de guitige jongeman, die het liefst met Jesaja aangesproken wordt.

Rivaal Zulte Waregem

De Kortrijkse scouts waren inderdaad al enkele maanden op het spoor van de Duitse Ghanees. Ze waren in die mate overtuigd van zijn kwaliteiten dat ze naar Wolfsburg reden om met Jesaja te gaan praten. Dat hij tussendoor nog ging testen bij Zulte Waregem waar hij meteen twee keer scoorde op Oudenaarde en er ook nog eens een goede indruk naliet, ligt aan het feit dat een andere makelaar zijn kans schoon zag. Jesaja wist op dat moment niet dat hij actief was bij de grote rivaal en moet daar nu hartelijk om lachen. “Het is cliché maar het is uiteraard mijn bedoeling om zoveel mogelijk aan spelen toe komen, en doelpunten te maken. Ik tekende een contract van drie jaar.” Niettegenstaande zijn caps bij de Duitse nationale jeugd zou hij door zijn dubbele nationaliteit ooit nog voor Ghana mogen uitkomen. Op vandaag kan hij nog niet kiezen. “De toekomst zal het uitwijzen”, aldus de jonge atleet van 1m86. Het is ondertussen elf jaar geleden dat hij in Ghana kwam en hoopt stellig er binnenkort nog eens naar toe te kunnen gaan.

Ik stond versteld van het niveau op oefenkamp, dat niet minder fysiek was dan in Duitsland

Jesaja spiegelt zich aan Lukaku en Thierry Henry, zijn favoriete team is Arsenal. In België kent hij maar weinig spelers. Bij de Duitse nationale ploeg speelde hij samen met de jongere broer van Nmecha, die vorig seizoen actief was bij Anderlecht.

“Tijdens het voorbije jaar werkte ik individueel aan mijn conditie”, aldus Jesaja. “Ik voel me klaar voor de seizoensopener, volgende week in eigen huis tegen promovendus Seraing. Mijn familie van de Mittelstürmer woont in Hannover. Ik hoop dat mijn moeder en mijn vriendin er bij de eerste competitiemacht bij zijn.”

Frans eigen maken

Traditioneel worden de nieuwelingen bij KVK verzocht om voor gans de groep een liedje te zingen. Op oefenkamp in Wageningen veroverde Jesaja al meteen de harten van zijn ploeggenoten door een waar beatboxoptreden ten beste te geven, trouwens te zien op Facebook. Muziek en fietsen zijn, naast voetbal, dan ook zijn grootste hobby’s.

Binnenkort neemt hij zijn intrek in een appartement in het centrum van de stad. Verder wil hij zich het Frans eigen maken omdat hij van de taal houdt en er op de club veel Frans gesproken wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier