Zweven tussen hoop en angst: verschillende sectoren kijken vol spanning naar Overlegcomité

De kappers hopen hun zaak te mogen heropenen.© Belga
De kappers hopen hun zaak te mogen heropenen.© Belga

Vandaag staat er een nieuw Overlegcomité op het programma, waarbij er voor het eerst in lange tijd ruimte lijkt voor een aantal versoepelingen. Verschillende sectoren kijken daarom hoopvol uit naar de beslissingen, al is het met een bang hartje. Zij hopen ofwel te kunnen heropenen ofwel vragen ze een duidelijk perspectief.

De grote vraag waarop vandaag (vrijdag) een antwoord komt: mogen de kappers vanaf 13 februari opnieuw de deuren openen? Twee weken geleden werd aan de sector al perspectief geboden en werd een heropening beloofd als de cijfers verbeterden. Het GEMS-expertenteam raadt een heropening nog steeds af, ondanks de daling in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. Maar het is de politiek die de finale beslissing neemt. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zette woensdag alvast de deur op een kier.

Kappers

De kappers zelf zijn alleszins klaar voor de heropening. “Het is spannend. We hebben constructieve gesprekken gehad met de overheid over een veilige heropening en we hopen dat die voorstellen gevolgd zullen worden”, aldus Charles-Antoine Huybrechts, voorzitter van sectorfederatie Febelhair. Gevreesd wordt wel dat sommige kappers het moeilijk zullen hebben met de strenge voorstellen die nu op tafel liggen, zoals het één-op-één werken, waarbij er maar één klant en één kapper tegelijk aanwezig mag zijn in de zaak.

Geen jojo zijn

De niet-medische contactberoepen, zoals schoonheidsspecialisten en masseurs, zouden mogelijk vrijdag ook groen licht krijgen. Maar de Belgische Beauty Federatie benadrukt dat er bij veel mensen in de sector ongerustheid heerst. “We willen niet de jojo van de samenleving zijn”, zegt voorzitter Mario Blokken. “Als we mogen openen, moet het een duurzame opening zijn. We willen niet dat we binnen twee weken opnieuw moeten sluiten als de besmettingscijfers opnieuw stijgen.”

Dierenparken

Ook voor ontspanning in eigen land werd op het vorige Overlegcomité wat perspectief geboden. Zo zouden onder meer dierenparken, vakantieparken en campings opnieuw bezoekers mogen verwelkomen. “We zijn in blijde verwachting en kunnen meteen heropenen als er een beslissing wordt genomen”, zegt Ilse Segers, woordvoerster van de Zoo in Antwerpen en Planckendael. “Mensen vragen zich af waarom indoor musea wel mogen openen en de zoo niet, en het is moeilijk om daar een antwoord op te geven. We hebben tijdens de vorige coronagolf trouwens al bewezen dat we veilig kunnen openen.”

Vakantieparken en campings

Volgens Recread, de grootste sectorfederatie van kampeer- en recreatiebedrijven, kan de krokusvakantie zelfs nog deels gered worden als vrijdag beslist wordt dat vakantieparken en campings mogen heropenen. “Op voorwaarde dat het ministerieel besluit snel gepubliceerd wordt”, zegt woordvoerder Dirk Metsu. De sector was wel naar de Raad van State gestapt om de sluiting van vakantieparken en campings aan te vechten, omdat volgens hen het gelijkheidsbeginsel werd geschonden, aangezien andere logiesformules wel mochten open blijven. “Maar we zijn hoopvol en positief gestemd”, aldus Metsu.

Vastgoedsector

Een andere beroepsgroep die hoopt op versoepelingen zijn de vastgoedmakelaars. Op dit moment kunnen huisbezoeken plaatsvinden, maar moet de vastgoedmakelaar buiten blijven staan terwijl geïnteresseerde kopers of huurders binnen rondkijken. Volgens Dorien Stevens, woordvoerster van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV), is er recent een constructief gesprek geweest met federaal minister van Middenstand David Clarinval (MR). “We vermoeden en hopen dat er mogelijk een versoepeling zal worden aangekondigd”, zegt Stevens.

Cultuursector

Andere versoepelingen lijken voorlopig niet aan de orde, al vraagt de cultuursector op 13 maart – op de verjaardagsdatum van de lockdown – te kunnen heropenen. “Volgens de verfijnde veiligheidsprotocollen en op basis van een duidelijk afgesproken kader”, aldus Frederik Sioen, woordvoerder van de crisiscel cultuur, de belangenorganisatie die kunstenaars en culturele organisaties vertegenwoordigt. Voor wie nog niet publiek aan de slag kan gaan, vraagt de sector een verlenging van de steunmaatregelen.

Horeca

Horeca Vlaanderen vraagt dat het Overlegcomité vandaag aangeeft dat er uiterlijk op het daaropvolgende Overlegcomité een indicatieve tijdslijn voor heropening van de horeca meegedeeld wordt. “Dat is noodzakelijk omdat de huidige regelgeving geldt tot 1 maart, en het moet ervoor zorgen dat horecaondernemers zich duurzaam kunnen voorbereiden op een heropening”, zegt ceo Matthias De Caluwe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.