Provincie verhoogt budget om mughelikopter te helpen financieren

© (Foto TB)
Phebe Somers

De financiering van de mugheli van AZ Sint Jan Brugge loopt al jaren moeilijk. Toch redt deze vorm van medische interventietransport mensenlevens. Tijdens de provincieraad eind oktober kwam vanuit de N-VA-fractie de vraag of de Provincie extra inspanningen zou leveren om het voortbestaan van de mugheli te verzekeren. Daar hebben ze positief antwoord op gekregen.

De heli vliegt jaarlijks zo’n 700 keer uit en redt daarmee gemiddeld 40 mensenlevens. Het is een unicum in Vlaanderen en wordt beheerd door de vzw ‘Instituut Medische Dringende Hulpverlening’ (IMDH). De Provincie West-Vlaanderen benadrukt al jaren het belang van de vliegende mugdienst. Van de totale jaarlijkse kost, zo’n 650.000 euro, wordt tot nu toe 110.000 gefinancierd door de provincie. Het grootste deel komt uit West-Vlaamse gemeentes (330.000), de rest wordt aangevuld door Oost- en Zeeuws-Vlaamse lokale besturen en private giften.

Federale steun blijft uit

Tijdens de provincieraad maakte gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) bekend dat de provincie haar aandeel in die financiering vanaf 2022 zal verhogen tot 150.000 euro per jaar. Dit komt als geroepen, aangezien de helikopter na 35 jaar bestaan toe is aan vervanging, wat het jaarlijkse budget op 800.000 euro brengt. De gedeputeerde dringt echter aan op federale steun om dit mee te helpen dragen: “Wij blijven ervan overtuigd dat er inspanningen moeten gebeuren op het federale niveau. We blijven aandringen bij de bevoegde Minister om op structurele basis een financiering te voorzien van de West-Vlaamse mugheli.” In 2018 werd dit verzoek al eens afgewezen door Maggie De Block (Open VLD), nu is haar opvolger Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan zet.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.