Geen covidpatiënten meer op Intensieve Zorgen in AZ West

De reguliere activiteit wordt geleidelijk aan weer opgestart in AZ West Veurne.©Myriam Van den Putte
De reguliere activiteit wordt geleidelijk aan weer opgestart in AZ West Veurne.©Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte

De coronacijfers in AZ West Veurne lijken de goede kant op te gaan: er zijn momenteel nog 5 covidpatiënten gehospitaliseerd, maar op de covidafdeling Intensieve Zorgen ligt geen enkele patiënt meer. Daarom wordt de covidafdeling afgebouwd, starten de normale activiteiten opnieuw op en zijn bezoekers vanaf maandag 14 december weer welkom.

“We hebben maandag groen licht gekregen van de overheid om provinciaal af te schalen naar fase 1B”, zegt Delphine Deneir, stafmedewerker communicatie. “Concreet betekent dit dat we één covidafdeling kunnen sluiten en dat er nog één covidafdeling voor 24 bedden behouden blijft en 6 bedden blijven beschikbaar op de covidafdeling Intensieve Zorgen.”

“Dat is goed nieuws, want daardoor komt er extra capaciteit en extra personeel vrij. Hierbij komen ook altijd interne reorganisaties en het verhuizen van diensten aan te pas, en dat vergt veel tijd en energie. Geleidelijk aan starten we de reguliere activiteit terug op. Vanaf nu zullen alle ingrepen, onderzoeken en behandelingen opnieuw kunnen doorgaan.”

“Dit zal nog niet volledig zijn zoals in het ’precoronatijdperk’ want we moeten natuurlijk nog altijd capaciteit en personeel vrijhouden voor de covidafdeling. Enkel ingrepen die een opname op Intensieve Zorgen vereisen, zijn momenteel nog verboden door de overheid, tenzij het om dringende operaties gaat natuurlijk.”

Bezoekers weer toegelaten

Vanaf maandag 14 december wordt ook de bezoekregeling versoepeld. “ Bezoekers zijn opnieuw welkom, maar wel volgens een strikte regeling ”, aldus Delphine. “Dat wil zeggen: er is 1 (vaste) bezoeker per patiënt toegelaten tussen 14 en 17 uur met een maximale duur van 30 minuten en dit enkel op de bezoekdagen van de verpleegafdeling. Er gelden ook enkele uitzonderingen. Op de afdeling pediatrie zijn beide ouders onbeperkt toegelaten; op de materniteit geldt dit ook voor de partner en de broers en zussen van de baby, en de partner mag blijven overnachten.”

“Op de afdeling IZ is 1 bezoeker + eventueel een begeleider toegelaten indien de bezoeker minder mobiel is. Bezoek is mogelijk om 14.30 uur en om 19 uur. Je kan per dag slechts naar één van beide bezoekmomenten komen en dit na afspraak met de verpleegkundige via tel. 058 33 30 70. De bezoeker mag zich direct naar de afdeling begeven en aanbellen, plaatsnemen in de wachtzaal is niet nodig”, geeft Delphine mee.

“In het dagziekenhuis is 1 begeleidende persoon toegelaten. Covid-19-positieve patiënten mogen geen bezoek ontvangen, tenzij bij kritieke situaties in samenspraak met de behandelende geneesheer. Op de covid-pediatrie is 1 ouder toegelaten die continu bij het kind verblijft en blijft slapen (rooming-in).”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.