Voorlopig nog geen besmettingen met de Afrikaanse variant in Az Damiaan

Jeffrey Roos

Nadat in het AZ Sint-Jan veertien besmettingen met de Afrikaanse variant werden vastgesteld, blijkt er in het Az Damiaan nog geen aanwijzing te zijn dat ook daar de mutant opgedoken is. “Het is druk, maar voorlopig hebben wij nog geen bevestigde andere varianten in ons ziekenhuis zien opduiken”, klinkt het.

De vijftien besmettingen met de Afrikaanse variant in Oostende zijn slecht nieuws. Zaterdagmiddag was er crisisoverleg met de lokale veiligheidscel. Voorlopig blijft het Az Damiaan gespaard van mutanten van het coronavirus. “Tot nu toe wijst niets er op dat wij varianten zouden hebben in ons ziekenhuis”, vertelt Kevin Mollet, woordvoerder van het Az Damiaan.

“Op zich maakt het weinig verschil of het nu om de gewone, de Britse of de Afrikaanse gaat. Het blijft alle hens aan dek. Alleen is een variant van het coronavirus veel besmettelijker. We zijn dan ook extra voorzichtig, als dat nog kan.”

Verhoogde waakzaamheid

Het AZ Damiaan kent de laatste weken een verhoogde aantal coronapositieve gevallen. “We spreken de laatste weken over een vervijfvoudiging van het aantal coronapositieve patiënten in ons ziekenhuis. Dat bevestigt het vermoeden dat er iets gaande was in onze regio. Maar we zijn al heel streng en blijven de situatie op de voet volgen”, aldus Mollet.

Ook in het Az Sint-Jan is er verhoogde waakzaamheid en worden er bijzondere maatregelen getroffen. “Nadat we veertien bevestigde gevallen konden vaststellen hebben we meteen een quarantainezone ingesteld”, vertelt voorzitter van het ziekenhuis, Danick Minne.

“We wilden koste wat het kost een verdere doorzetting van de uitbraken vermijden en slagen daar ook in. De patiënten die besmet zijn werden volledig geïsoleerd. Afgelopen week hebben we ook een extra afdeling geopend omdat het aantal coronapostieve patiënten fors is toegenomen.”

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.