Baanbrekend: Kortrijkse onderzoekster ontwikkelt nieuw soort vet voor cholesterolverlagende voeding

Eva Daels (31) begon zeven jaar geleden met haar onderzoek naar een vast, onverzadigd vet. Een staaltje ervan zie je hier op de foto.©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Eva Daels (31) begon zeven jaar geleden met haar onderzoek naar een vast, onverzadigd vet. Een staaltje ervan zie je hier op de foto.©Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Phebe Somers

Dr. Eva Daels (31), geboren in Izegem en woonachtig in Kortrijk, onderzocht in het kader van haar doctoraat aan KU Leuven Campus Kulak Kortrijk nieuwe soorten onverzadigd vet. De bekendste vormen daarvan, zoals olijfolie, zijn namelijk vloeibaar, waardoor ze niet voor elk voedingsmiddel kunnen gebruikt worden. Met Sterolife ontwikkelde dr. Daels een plantaardige vetstof die (net zoals verzadigde vetten) een vaste vorm aanneemt bij kamertemperatuur, en dat is uniek.

In een gezond voedingspatroon zijn verzadigde vetten maar beperkt aanwezig. Ze hebben namelijk een negatief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. De voedingsindustrie zoekt al decennialang naar manieren om de hoeveelheid verzadigde vetten in hun producten te verlagen en te vervangen door onverzadigde vetten. Maar omdat de gebruikelijke onverzadigde vetstoffen vloeibaar zijn, verandert de kwaliteit en textuur van het eindproduct. Daar brengt Sterolife verandering in.

Baanbrekend onderzoek

“Zeven jaar geleden ben ik eigenlijk vanaf nul begonnen, wat natuurlijk het risico inhoudt dat het op niets uitdraait. De onderzoekgroep Food & Lipids hield zich wel bezig met gezonde vette voeding, maar de focus lag vooral op omega 3. Maar het is leuk om nu te zien dat we iets hebben gecreëerd dat echt op de markt kan komen”, aldus Eva Daels.

Sterolife is vast, geur- en kleurloos bij kamertemperatuur, en is daarom structureel een goed alternatief voor verzadigde vetstoffen. Maar het is onverzadigd en gemaakt van plantensterolen. Een echte gamechanger voor de voedingsbedrijven én de consument.

Gezonder én duurzamer

“Het is onze bedoeling dat de industrie Sterolife in cholesterolverlagende voedingsproducten zal gebruiken. Voor hen is dat interessant om op hun labels te kunnen plaatsen. Ons product mag dan wel duurder zijn, we krijgen nu al veel positieve feedback en veel interesse van bedrijven. Voor de consument speelt natuurlijk het gezondheidsvoordeel een grote rol”, vertelt de onderzoekster.

Maar ook voor wie niet moet nadenken over een te hoge cholesterol zijn er voordelen: duurzaamheid. Voor de productie van palmolie bijvoorbeeld sneuvelen enorme oppervlaktes in het tropisch regenwoud. Dr. Daels legt het verschil uit met Sterolife: “Plantensterolen worden gewonnen uit nevenstromen van andere processen met plantaardige olie en ook uit de papierindustrie. De negatieve impact op het milieu is dus veel beperkter. In de toekomst willen we dit ook met concreet cijfermateriaal kunnen ondersteunen.”

Vertalen naar de praktijk

Dr. Daels behaalde een innovatiemandaat van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) om het product verder te ontwikkelen en in de toekomst op de markt te brengen. Zo zal getest worden of en hoe Sterolife als ingrediënt kan verwerkt worden in voedingsproducten, waarbij het vet hoogstwaarschijnlijk nog zal gefinetuned worden.

Mensen met een te hoge cholesterol zijn de eerste doelgroep, daarna willen we op grotere schaal produceren

Dat deze ontdekking vanuit Kortrijk afkomstig is, is natuurlijk goed nieuws. “In eerste instantie krijgt de universiteit twee jaar lang subsidies om dit onderzoek te vertalen naar een effectief product op de markt, anderzijds krijgt Kortrijk hiermee een vooruitstrevend imago van een stad die niet louter inzet op theoretische onderzoeken, maar ook een link heeft met de industrie, waarvan de positieve invloed op het milieu significant is.”

In de eerste instantie kijken de onderzoekers naar al bestaande cholesterolverlagende producten, zoals bijvoorbeeld cholesterolverlagende chocopasta. Op lange termijn ziet dr. Eva Daels zeker de mogelijkheid om met deze kennis nog andere plantaardige vetstoffen te creëren die in de voedselproductie voor het grote publiek kunnen gebruikt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier