Wzc Maria Rustoord beschikt over de Veloplus

Op de foto zien we de Veloplus, samen met directie en personeel van het wzc én gulle sponsors. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Eropuit trekken met de fiets? Voor de meesten is dit iets heel banaals, maar voor anderen is het niet zo vanzelfsprekend. 95 procent van de bewoners in wzc Maria Rustoord hebben fysieke beperkingen en 80 procent verplaatst zich voor lange afstanden met behulp van een rolstoel. De Veloplus is voor hen een bijzonder welgekomen aanwinst.

De fysieke beperking houdt hen tegen in alledaagse activiteiten, zoals bij het fietsen. Sinds kort biedt het woon- en zorgcentrum hier een oplossing voor, want ze hebben vanaf nu de Veloplus in huis. Dit is een rolstoeltransportfiets, die werd ontwikkeld om mensen die in hun eigen rolstoel blijven zitten per fiets te vervoeren.

Zonder tilhulp of veel krachtinspanning wordt de bewoner in de rolstoel op het plateau van de fiets gereden. De bewoner wordt ter preventie gefixeerd, waarna men aan de fietsrit kan beginnen. Tot slot zorgt de elektromotor van de Veloplus ervoor dat het fietsen makkelijker gaat, en bruggen of hellingen geen belemmering vormen.

Dankbaar voor steun

Alle fietsritjes hebben een therapeutische insteek en een bepaald doel. De ene bewoner bezoekt graag nog eens zijn ouderlijk huis, terwijl de andere familie en kennissen gaat opzoeken. Iedereen komt erdoor in beweging. Daarom is dit voor het woon- en zorgcentrum een droom die werkelijkheid wordt.

“Wij zijn heel dankbaar voor de steun die dit project kreeg. We willen de gemeente van Ingelmunster, Cera, Labadoux, de Rotary Club, de Mandelfietsers en de vele gulle sponsors bedanken. Zonder hen was dit niet mogelijk. Van zodra de zon opnieuw van de partij is en de temperaturen het toelaten, zal de Veloplus te zien zijn in de straten van onze gemeente”, zegt beweegtherapeut Kaat Neerinck van het woon-zorgcentrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier