“We hopen dat er niet nog een stopt”: twee kinderdagverblijven in Veldegem sluiten kort na elkaar

Burgemeester Annick Vermeulen en schepen Ellen Goes voor kinderdagverblijf ‘t Pagaddertje in Aartrijke, dat eind vorig jaar een doorstart maakte. © BC

Twee kinderdagverblijven die stoppen kort na elkaar, dat gebeurde recent in Veldegem. “Dankzij de opening van een nieuwe crèche vonden we voor alle kinderen een oplossing. We hopen nu vooral dat er niet nog een kinderdagverblijf stopt”, aldus schepen van Kinderzorg Ellen Goes.

Enkele ouders zaten vorige week plots met de handen in het haar toen onthaalouder Charlotte Dufait uit Veldegem besliste om er onmiddellijk mee te stoppen. Een maand daarvoor was ook al Sabrina Deroo gestopt. Op korte tijd verdwenen dus twee opvanginitiaven in Veldegem. De telefoon van burgemeester Annick Vermeulen en schepen Ellen Goes stond vorige week – opnieuw – roodgloeiend; op 1 september 2023 was er nog de sluiting van kinderopvang ’t Pagaddertje in Aartrijke. Om toen tot een oplossing te komen, bleek de aankoop van het pand door het lokaal bestuur een noodzakelijk gegeven. Want een belangrijke voorwaarde om de gesubsidieerde kinderopvangplaatsen in het centrum van Aartrijke te behouden, was dat de uitbating op dezelfde locatie verdergezet kon worden. Motena Kidz uit Roeselare nam de uitbating op zich.

“In Groot-Zedelgem is de vraag naar kinderopvang veel groter dan het aanbod”

In Veldegem liep het niet zo’n vaart. “Sabrina Deroo is pas recent gestopt, maar ze was al een tijd out wegens ziekte. Enkele kindjes vonden onder meer een nieuwe opvangplaats in ’t Kikkertje in Veldegem”, begint schepen van Kinderzorg Ellen Goes (CD&V). “Vorige week was het niet zo gemakkelijk na de plotse sluiting door Charlotte Dufait. Maar, een geluk bij een ongeluk, opende er net een nieuwe crèche in Ruddervoorde. Enkele kinderen konden daar al meteen starten. Ook voor de andere kindjes is een alternatief gevonden, zoals in ’t Kaboutertje in Aartrijke en ’t Lijsternestje in Zedelgem.”

Vraag en aanbod

“Twee sluitingen op zo’n korte termijn, dat hadden we niet zien aankomen. We zijn blij dat we de ouders konden helpen met een oplossing. We hopen nu vooral dat er niet nog een kinderdagverblijf stopt. In Groot-Zedelgem is de vraag naar kinderopvang veel groter dan het aanbod. Door de hoge eisen die gesteld worden, zijn er meer die stoppen dan starten. Nieuwe opvanginitiatieven zijn dus zeer welkom. We helpen graag mee in de vorm van begeleiding”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier