Liefde is… zorgen voor elkaar: MS en ALS krijgen ‘team Ann en Bart’ niet klein
Het gezin van Bart David en Ann Dorme kreeg een ferme klap te verwerken toen Bart gediagnosticeerd werd met ALS. Anderhalf jaar later is Bart aan een rolstoel gekluisterd, maar hij verliest er zijn lach niet bij. Om de kosten, die bij de vele aanpassingen binnenshuis komen kijken, wat te lenigen organiseert een vriendengroepje nu de benefiet ‘Een hart voor Bart’.
Al 24 jaar vormen Bart David (52) en Ann Dorme (55) een team, zoals het ze het zelf noemen. “En we zijn al 23 jaar getrouwd. Uit een eerder huwelijk had ik al een dochter Daphne (33), samen zijn we de ouders van Robbe (19)”, vertelt Ann die bij AZ Delta actief is in de catering en de schoonmaak.
Ann vertelt het terwijl haar ventje Bart David in zijn rolstoel met een brede glimlach zit te luisteren. Het koppel, beiden rasechte Rumbekenaars, woont in de Joseph Hanoullestraat. Ann runde er ooit een kapsalon, dat salon is nu omgebouwd tot slaapruimte en badkamer voor Bart.
Ook spreken lukt al moeilijker
De dag dat bij Bart ALS werd vastgesteld herinnert hij zich nog als gisteren. “30 oktober 2021”, klinkt het meteen. “Ze winden er dan weinig doekjes om, je levensverwachting is nog twee tot vijf jaar. Maar de ziekte ontwikkelt zich bij elke patiënt anders. De eerste klachten dateerden al van vroeger. Ik had in februari 2021 last van mijn linkerarm, ik had er niet veel kracht meer in. Eerst werd ik geopereerd aan een nekhernia, via dokter Piet Mortelé kwamen we uiteindelijk op het juiste spoor. Het was ALS.”
“Een aangepaste rolstoel krijgen we niet terugbetaald, omdat de levensverwachting van Bart te kort is…”
Ondertussen manifesteert de ziekte zich steeds meer en meer. “In het begin was het enkel mijn linkerarm. Nu kan ik niet meer zelfstandig stappen, ik heb hulp nodig. Ik ben trouwens al twee keer gevallen. En ook mijn handen kan ik nog nauwelijks gebruiken. Met mijn spraak begint het eveneens altijd maar moeilijker te gaan.”
Alleen thuis blijven is geen optie meer voor Bart. “Ik kan niet meer alleen naar het toilet.” Ann en Bart kunnen dan ook een beroep doen op hulp van Familiezorg en thuisverpleging. “Eerlijk, we zijn goed omringd. Ik ben er in de mate van het mogelijke voor Bart, maar op de momenten dat ik aan het werk ben, is hier altijd wel iemand.”
Het koppel blijft dan ook optimistisch, het is niet iedereen gegeven. “Bart neemt het dag per dag. Zelf ben ik ook MS-patiënte. Gelukkig is er daar wel goede medicatie voor, ik kan het dus wat in bedwang houden. Maar vraag me niet om drie keer de trap op en af te lopen, dat gaat niet meer.”
Bart geniet van tv kijken en houdt van sport. “Zelf heb ik nog gevoetbald, bij SK Roeselare en KSV Rumbeke, later nog bij De Postboys. Ik was altijd erg sportief. Ik trainde ook jeugdploegen bij KSV Rumbeke en samen met Pedro Jodts, die toen trainer was van een jeugdploeg bij Club Brugge, ben ik ook een jaar teambegeleider geweest voor dat U9-ploegje. Dat was intens, maar zeer leuk. We werkten ook buitenlandse tornooien af.”
Collega’s stad Roeselare
Bart was ook een man die geen seconde stil zat. Thuis realiseerde hij heel wat veranderingen. “Een nieuwe vloer, andere ramen,… Ik was inderdaad een handige harry.” Beroepshalve maakte Bart deel uit van de snelle interventieploeg van de stad Roeselare. “Wij moesten uitrukken om allerlei problemen op te lossen, daar hoorde ook een wachtdienst bij. Een job die ik graag deed, vorig jaar kon ik nog wat administratieve taken vervullen, maar aan de congé ben ik moeten stoppen met werken.”
Maar zijn collega’s zijn hem nog niet vergeten. “Ik kon dankzij het werk ook al Dwars door Vlaanderen volgen, ook dit jaar ben ik weer langs geweest.”
Warme vriendenbende
Ann en Bart maken ook deel uit van een warme vriendenbende. “We zijn met 28 en om de twee tot drie maanden gaan we samen iets gaan eten. We hebben veel aan elkaar. Ook onze schoonzoon Nico Vanderschaeghe doet hier veel. Hij neemt hier alle klusjes over die Bart vroeger voor zijn rekening nam.”
Hoewel hun leven door de ziekte overhoop werd gegooid, maken Bart en Ann er het beste van. Maar dat kost ook geld, vandaar de benefiet (zie kaderstuk hieronder) die op poten gezet wordt. “Het kost allemaal stukken van mensen. Een elektrische rolstoel die echt aangepast is aan de noden van Bart krijgen we niet terugbetaald omdat zijn levensverwachting te kort is… We hebben hier mijn kapsalon helemaal omgebouwd tot kamer voor Bart. We hebben nu nog een gewone tillift, maar door de toestand van Bart zal die straks niet meer bruikbaar zijn. We hebben eigenlijk een tillift nodig die in het plafond verankerd is, zodat we hem zo dan in bed kunnen leggen. Maar ook dat kost een pak geld, vandaar die benefiet.”
Benefiet op zaterdag 15 april met optreden van bevriende Gunther Levi
Op de benefietactie op zaterdag 15 april in OCAR in Rumbeke komt Gunther Levi optreden. “Dat is een hele goede kennis van ons”, vertelt Ann. “Als kapster heb ik eigenlijk de stiel geleerd bij Sonja Vanneste in Izegem. Ik zorgde in die tijd ook vaak voor haar dochter Charlotte Nollet, ik ging zelfs nog mee op reis met hen. En Charlotte is nu de echtgenote van Gunther Levi van De Romeo’s. We kennen hen dus persoonlijk, we gaan ook wel vaker naar optredens waar we dan ook vaak backstage hen kunnen begroeten. Zo waren we al in het Sportpaleis en konden we ook nog mee genieten van de afterparty.”
Zoon Robbe kan erbij zijn
Gunther twijfelde niet om op te komen treden op ‘Een hart voor Bart’. “Maar de organisatie ligt eigenlijk niet in onze handen”, zegt Ann. Er werd een comité opgericht met Veerle Lietaert, Hans Verhamme, Steven Oosterlynck en Anns dochter Daphne Victor. “Zij staan in voor de organisatie. De kaartenverkoop loopt uitstekend, er zijn slechts nog enkele kaarten over. Maar je kunt ook nog altijd een steunkaart kopen.”
De deuren van OCAR gaan om 18 uur open, het optreden van Gunther Levi is ingepland om 19 uur en het feest wordt afgerond met een dj. “Heel wat van onze vrienden komen die avond zelf een handje toesteken. Er zal uiteraard ook iets te drinken zijn. En Rik Vanhecke, een oude voetbalmaat van Bart, komt barbecueworsten bakken.”
Bart en Ann zijn ook dankbaar dat hun zoon Robbe, die herstellende is en in een zorginstelling verblijft, er bij kan zijn. “Hij doet goed zijn best, zijn aanwezigheid is ook een opsteker.”
Meer info: 0478 20 10 59 (Ann)Warm West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier