Keert Anouk (21) uit Nieuwpoort vanavond met de titel ‘Nurse of the Year’ naar huis?

Anouk Vermeersch en haar stiefpapa Kurt Ryckewaert. © Isabelle Vanhassel
Peter Germonprez

Donderdagavond strijdt Anouk Vermeersch (21) uit Sint-Joris Nieuwpoort mee voor de titel van ‘Nurse of the Year’, een verkiezing van Care Talents voor de beste verpleegkundige, zorgkundige en het beste zorgteam van België. Zorgverleners worden zo nog eens extra in de spotlight gezet en krijgen de aandacht en waardering die ze verdienen. Plaats van het gebeuren: de Carré in Willebroek.

Anouk werkt intussen anderhalf jaar bij thuisverpleging De Westhoek. “Een nominatie doet deugd. Het geeft je het geloof dat je iets kan betekenen in deze wereld.”

Zorgkundige

Anouk woont nog bij haar ouders. Haar middelbaar deed ze in Annuntiata in Veurne, daarna is ze gestart met een opleiding vroedkunde maar dat was niet haar ding. Als tussenoplossing volgde ze de volwassenenopleiding zorgkunde en deed ze stage in de thuisverpleging. Zo heeft ze de zin gekregen om in deze sector te beginnen werken als zorgkundige. Een zorgkundige mag complexe wondzorg niet doen en bepaalde inspuitingen niet geven, dit is het verschil met een verpleegkundige.

Genomineerd door bazin

“De nominatie is anoniem, maar ik kwam er snel achter dat ik werd genomineerd door mijn bazin Nathalie Samyn. Na de nominatieronde volgde de stemronde. Nadien moesten we voor een vakjury verschijnen waar er nog acht kandidaten uit iedere categorie overbleven”, legt Anouk uit.

“Ik vind het wel belangrijk dat er initiatieven zoals ‘Nurse of the Year’ bestaan. Plots kreeg ik het bericht dat ik genomineerd was. Het deed zoveel deugd om te horen dat mensen in je geloven en dat ook uiten. Daarna stemden mijn patiënten op mij omdat ze op die manier willen tonen dat ik mijn werk goed doe en dat ze content zijn. Het is zo belangrijk dat je bevestiging krijgt dat je je werk goed doet, maar ook voor de groep waarbij je werkt. Het is mooie reclame voor thuisverpleging De Westhoek.”

Hart voor ouderen

Anouk is een jonge zorgkundige met een groot hart voor ouderen. Verpleging is een mooi beroep maar het wordt mentaal en fysiek zwaar onderschat. “Gelukkig krijg je veel dankbaarheid terug van je patiënten. Je wordt echt wel graag gezien. Wat ik ook belangrijk vind en dat heb ik ook gezegd aan de jury, is dat onze verpleegkundigen tijd maken voor de patiënten en het beste van zichzelf geven om hen goed te verzorgen.” Anouk wil de ouderenzorg dan ook even in de kijker zetten. “Mijn patiënten zijn meestal ouderen die vaak te kampen hebben met eenzaamheid. Voor hen zijn er mogelijkheden via familiehulp of thuisoppas. De verpleegsters van de thuiszorg doen er dan ook alles aan om voor de eenzamen een oplossing te vinden.”

Drijfveer

Anouk verzorgt dagelijks zo’n 20 patiënten. Tijdens de zomermaanden en in de vakantieperiodes loopt dit aantal op door de aanwezigheid van tweedeverblijvers en toeristen. “De band met de collega’s is een grote drijfveer om er iedere dag te staan maar ook een nominatie maakt een wereld van verschil. Dankzij de nominatie ben ik nog een stuk meer opengebloeid, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak”, klinkt het. (PG)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier