Specialisten vragen om nierpatiënten in het ziekenhuis te mogen vaccineren: “Kleine groep, maar belangrijk voor hun gezondheid”

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

In een open brief aan onder meer minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en de vaccinatietaskforce van de federale regering pleit de Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie voor een kleine aanpassing aan het vaccinatieschema. De nierspecialisten vragen om de zo’n 10.000 dialysepatiënten in het ziekenhuis te kunnen vaccineren in plaats van in de grote vaccinatiecentra.

Samen met hun Franstalige tegenhanger richt de Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie zich in een open brief tot de verschillende ministers van Volksgezondheid en de leden van de werkgroep vaccinatie. Dokter Gert Meeus van het Kortrijkse AZ Groeninge schreef als ondervoorzitter van de artsenvereniging mee aan de oproep.

10.000 risicopatiënten

Heel concreet pleiten de nierspecialisten voor een aanpassing van de vaccinatiestrategie voor hun dialysepatiënten. De naar schatting 10.000 ernstig zieke patiënten lopen volgens de specialisten een enorm risico op ernstige ziekte door een coronabesmetting en ook de kans op overlijden binnen de besmette dialysegroep ligt een pak hoger dan elders in de bevolking.

In het huidige vaccinatieschema krijgen de dialysepatiënten vanaf maart de mogelijkheid om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Maar de nierspecialisten maken zich naar eigen zeggen zorgen over de manier waarop de vaccinatie zal worden uitgerold. “Het vaccineren van dialysepatiënten in centrale vaccinatiecentra zal immers meer problemen creëren dan het oplost”, klinkt het. “Wij vragen dan ook een uitzondering: maak het mogelijk om onze patiënten te vaccineren in de dialysecentra, in de ziekenhuizen.”

Met zes duidelijke argumenten wijzen de nefrologen op de noodzaak van die uitzondering. “Niet alleen gaat het om een relatief kleine patiëntengroep met een zeer hoog risicoprofiel, dialysepatiënten zijn ook potentiële superverspreiders gezien hun nood aan frequente bezoeken van en naar dialysefaciliteiten”, aldus de artsen-specialisten. “Niet alleen kunnen ze zo elkaar besmetten, maar vormen ze ook een cruciale schakel tussen de ziekenhuiswereld en die daarbuiten. De opkomst van de virusvarianten versterkt de vraag om onze patiënten zo snel mogelijk en zonder extra onnodige contacten te laten vaccineren.”

Drie keer per week

Verder stellen de specialisten dat de dialyscentra goed zijn uitgerust om snel te vaccineren: elk centrum zou binnen 4 dagen al haar patiënten kunnen vaccineren, zonder daarbij de organisatie van de dialysesessies – drie keer per week levensnoodzakelijk – te verstoren. “De laagdrempelige toegangspoort die onze centra voor heel veel mensen zijn, zorgt ook mee voor een snellere en hogere vaccinatiegraad. En aangezien de Pfizer- en Moderna-vaccins specifiek bewaard moeten worden in de ziekenhuisapotheken, wordt ook vlak bij de bewaarlocatie gevaccineerd. In onze ogen vormen onze dialysecentra dan ook de ideale plaats om onze patiënten in te enten. Het gaat om een kleine groep, maar de winst voor hun gezondheid lijkt ons bijzonder groot.”

De volledige open brief van de Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie vindt u hier .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier