Nieuwe beweegroute geopend op zorgsite Proventier in Poperinge

De nieuwe beweegroute werd geopend in de tuin van Huize Proventier. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vrijdag opende het stadsbestuur een nieuwe beweegroute, in de buurt van het woonzorgcentrum Proventier in de Doornstraat. Die kadert binnen de 10.000 stappen-campagne van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo’s en Agentschap Zorg en Gezondheid.

“Onder het motto Elke stap telt wil de campagne buurten creëren die meer beweging mogelijk maken en stimuleren. Onze stad nam eerder al deel door wegwijzers te plaatsen die afstanden tussen nuttige locaties en alle openbare gebouwen uitdrukken in aantal stappen en staptijd (voorbeeld van bib naar stadhuis). Poperinge engageert zich nu verder om mensen, vooral senioren, te motiveren om meer te bewegen met een nieuwe beweegroute”, zegt schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen).

Voor jong en oud

De wandeling start op de parking van het woonzorgcentrum Huize Proventier en brengt je langs twaalf leuke beweegopdrachten. De route is 924 meter lang (of 1.320 stappen) en loopt vanaf de parking via de Beiaardstraat, Hovenierstraat, ’t Schellewerk, Engelstraat, Hellekapelle terug naar de parking van Proventier.

Onderweg zijn er rustpunten voorzien. De wandeling is volledig rolstoeltoegankelijk en dus ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen in een buggy. Een beweegroute laat je niet enkel meer bewegen. Je trekt ook even naar buiten met vrienden of familie, dat doet je spieren, energie, gemoed en hart goed.

QR-code

Op het startbord tegenover woonzorgcentrum Huize Proventier vind je een plannetje en een QR-code om de route te volgen. Maar ook zonder smartphone lukt dat vlot, dankzij de groene pijltjes onderweg.

De dienst Seniorenzorg Poperinge stelde de route samen en koos de verschillende oefeningen. Die focussen zowel op kracht, uithouding als balans. Bij elke oefening staan verschillende uitvoeringen in oplopende niveaus. Zo kies je zelf hoe zwaar je het maakt. Er zijn oefeningen rond fietstrappen, armen voorwaarts op en neer, schouders aantikken, naar voor buigen, romp draaien, stretchen, enzovoort.

“De focusgroep mensen met een beperking gaf advies om de route volledig toegankelijk te maken, ook voor wie ze zelfstandig met een rolstoel wil afleggen”, aldus nog schepen Bryan Vanderhaeghe.

Meer info over de campagne: www.10000stappen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier