Nieuw onderzoek naar gezonde zeelucht: “Meten wat het effect is van de kust op onze fysieke gezondheid”

De Universiteit Gent wil uitzoeken wat het effect is van de kust op onze fysieke gezondheid en zoekt daarom nog vrijwilligers. © Pixabay
Camille Jonckheere

Het is een eeuwenoude legende dat zeelucht gezond is en mensen geneest. Een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent wil deze legende nu effectief gaan bewijzen of juist tegenspreken. “We willen het gevoel dat we ervaren bij een bezoek aan de kust omzetten in meetbare resultaten en kijken wat het effect is van de kust op onze fysieke gezondheid”, vertelt PhD Student Silke Lambrecht.

Decennialang wordt de kust en de zee beschouwd als positief voor onze mentale en fysieke gezondheid. Ook vandaag trekken veel mensen naar de kust om er een dagje van de stress weg te zijn en te ontspannen. Een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent wil graag het gevoel dat we ervaren bij zo’n bezoek aan zee in kaart brengen in meetbare resultaten “We willen kijken specifiek wat het effect is op onze fysieke gezondheid”, vertelt PhD Student Silke Lambrecht.

Exacte onderzoek

Daarom zijn ze op zoek naar enthousiaste deelnemers tussen de 18 en 50 jaar oud. Enerzijds zoeken ze mensen, die aan de kust wonen. Anderzijds mensen die in het binnenland wonen. En uiteindelijk nog een laatste groep van mensen, die doorheen het jaar in het binnenland wonen, maar de hele maand augustus aan de kust verblijven. Belangrijk is wel dat je in augustus beschikbaar bent.

Wat houdt het onderzoek exact in? In de maand augustus moet je drie online vragenlijsten invullen, worden er GPS-data bijgehouden via een app als u lange tijd buiten bent, moet u vier maal een neusuitstrijkje via de neusholte afnemen en vier maal een druppeltje bloed afnemen via een kleine vingerprik. “We hebben het zodanig opgesteld dat alle stappen van thuis uit door de deelnemer zelf kunnen afgenomen worden”, gaat Lambrecht verder. “Het is wel belangrijk dat de deelnemers aan het onderzoek tijdens de maanden augustus en september zoveel mogelijk in het land zijn.”

Wil je je kandidaat stellen? Dat kan via deze link.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier