Niet mobiel genoeg om in Vaxpo te geraken? Stad Kortrijk betaalt je taxirit

Zowel taxi's als busjes zetten ouderen af aan de deur van Vaxpo.© AN
Zowel taxi's als busjes zetten ouderen af aan de deur van Vaxpo.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Inwoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne moeten in Vaxpo, in Kortrijk Xpo geraken als ze zich willen laten vaccineren. Niet voor iedereen evident. Gelukkig zijn er opties voor wie geen eigen auto heeft en er niet geraakt met het openbaar vervoer. Wie niet opgepikt kan worden door vrijwilligers of de busjes van de stad, krijgt zelfs een taxirit aangeboden.

De eerstelijnszone Kortrijk-Harelbeke-Kuurne koos ervoor om zijn inwoners te laten vaccineren in Kortrijk Xpo, Hal 5. Een van de redenen daarvoor is de goede bereikbaarheid van de Xpohallen, zowel met de wagen als met het openbaar vervoer. Toch is de trip voor veel mensen, zeker de ouderen die als eerste aan de beurt zijn voor een vaccin, een uitdaging.

“De eerste doelgroep die in aanmerking komt voor een vaccin zijn de oudste thuiswonende inwoners van de drie gemeenten. Een belangrijke drempel die we moeten wegwerken is de verplaatsing naar Kortrijk Xpo voor een groep die door de band zeer beperkt is qua mobiliteit”, klinkt het bij de stad.

Afgezet aan de deur

“Voor deze doelgroep, vooral tachtigplussers, is het vervoeren deur-deur de beste optie, we halen de mensen thuis op aan de voordeur voeren ze naar Vaxpo en brengen ze na het vaccineren terug naar huis”

De stad zet daarvoor in op drie verschillende opties. Ten eerste zijn er vrijwilligers die met hun eigen wagen personen vervoeren van en naar Vaxpo. Ze krijgen daarvoor een forfaitaire vrijwilligersvergoeding van 15 euro per vijf uur werk en een kilometervergoeding per verreden kilometer van 0,3542 euro. Daarnaast is er het liftbusje van het bestuur zelf. Vrijwilligers rijden rond om rolstoelgebonden inwoners te vervoeren. Voor die chauffeurs is een attentie voorzien.

Taxi’s

Taxi’s worden alleen aanvullend ingezet, vooral in de binnenstad van Kortrijk. De meewerkende taxi’s krijgen hiervoor, afhankelijk van de afstand een forfaitaire vergoeding.

Tien euro voor een korte rit zoals van en naar Marke, Bellegem, Bissegem, Stasegem en Kortrijk. Twintig euro voor een middellange rit zoals van en naar Kooigem, Aalbeke, Heule, Rollegem, Kuurne of Harelbeke en 30 euro voor een lange rit zoals Bavikhove en Hulste. Die prijzen liggen op ongeveer 80% van de commerciële prijs.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.