Minister Crevits maakt kennis met het project ‘Beeldzorg’ in Middelkerke

Minister Crevits kwam het project Beeldzorg ervaren bij een klant in Middelkerke. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Minister Crevits bracht dinsdagnamiddag een bezoek aan het project Beeldzorg ervaren bij een klant in Middelkerke. Thuiszorg heeft een nieuwe dimensie gekregen met het succesvolle experiment genaamd ‘beeldzorg’. Sinds 2021 hebben toonaangevende thuiszorgorganisaties zoals i-mens, Familiehulp en Zorgband Leie & Schelde geëxperimenteerd met digitale zorggesprekken via beeld, en dit heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. Het experiment, dat als doel had de meerwaarde van technologie in de thuiszorg te illustreren, gaat nu de volgende fase in, waarbij wordt onderzocht of deze dienst aanslaat bij een breder publiek.

Vlaams minister van Zorg, Hilde Crevits, was in Middelkerke aanwezig bij een demonstratie van zo’n beeldzorggesprek en toonde zich onder de indruk. Het experiment werd positief geëvalueerd door de Arteveldehogeschool, die concludeerde dat deelnemers, voornamelijk 70-plussers, positief terugkijken op de beeldzorggesprekken. Twee op de drie klanten getuigden hoe deze gesprekken hielpen tegen eenzaamheid en structuur brachten in hun leven.

Naast het bieden van zorg, bieden de tablets ook dagelijks inspiratie met bijvoorbeeld spreuken of tips over gezonde voeding. Bovendien kunnen ze worden gebruikt om in contact te blijven met vrienden en familie of om cognitieve vaardigheden te trainen via spelletjes. Voor zorgorganisaties biedt beeldzorg ook voordelen, zoals het bereiken van meer mensen en het bieden van comfort aan verzorgenden met fysieke problemen, die zo hun werk van achter de computer kunnen blijven doen.

Toekomst van zorg

Volgens Evelyn De Kesel van i-mens is beeldzorg een voorbeeld van de toekomst van zorg, waar menselijke zorg wordt ondersteund door technologie. Het concept van hybride gezinszorg, waar menselijke zorg wordt gecombineerd met digitale zorg op afstand, wordt steeds belangrijker. “De vraag naar zorg verandert en stijgt, en burgers hebben andere verwachtingen. Het kunnen aanbieden van beeldbelgesprekken past perfect in deze evolutie”, zegt ook Petra Van Deynze van Familiehulp.

Omwille van de positieve resultaten willen de betrokken organisaties beeldzorg opnemen in hun reguliere aanbod. Zij zijn momenteel bezig met de voorbereidingen hiervoor. Klanten kunnen nu al de dienstverlening aanvragen via de iQAN-app, en zelfs klanten zonder digitale kennis worden op weg geholpen met de installatie van een eenvoudige Compaan-seniorentablet.

Goede aanvulling

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: “Hybride gezinszorg zal de ‘klassieke’ gezinszorg nooit vervangen, maar het kan zeker een goede aanvulling zijn. Dat heeft het proefproject ook bewezen. De beeldzorggesprekken zijn een manier om nog betere zorg te verlenen en ook de organisatie van de zorg kan hiermee aan efficiëntie winnen. Het is ook zoveel meer dan een tablet: het is een extra luisterend oor en kan helpen om eenzaamheid te voorkomen. We hebben daarom besloten om het vervolgproject, waarin we de mogelijkheden van hybride gezinszorg verder onderzoek en uitwerken, financieel te ondersteunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier