Longarts kritisch voor vaccinatiebeleid: “Politiek heeft gefaald”

Het vaccinatiebeleid in ons land heeft volgens Philippe Meersseman gefaald.© BELGA
Het vaccinatiebeleid in ons land heeft volgens Philippe Meersseman gefaald.© BELGA
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Longarts en intensivist Philippe Meersseman haalt stevig uit naar de vaccinatiecampagne in ons land. “Elke patiënt die nu overlijdt, is er een te veel omdat het vaccinatiebeleid heeft gefaald”, zei hij zaterdag in De Ochtend op Radio 1.

Philippe Meersseman, afkomstig van Koksijde, is longarts en intensivist in het UZ in Leuven. Hij is er kritisch voor de vaccinatiecampagne in ons land. “We weten eigenlijk al sinds april vorig jaar dat een vaccin het enige is dat ons uit de miserie zou helpen. Voor mij en voor veel zorgverleners is de situatie heel vervelend. We zijn al een jaar heel hard aan het werken, dag en nacht.”

“Een paar weken geleden hoorden we dan dat ‘de kinderziektes er eindelijk uit zijn’. Je zou verwachten dat er op dat moment iemand is die een plan opstelt tegen de zomer, en dat dat onmiddellijk kan starten zodra er een vaccin is. Of dat nu januari of februari is. Dat dat vaccin onmiddellijk kan gegeven worden en dat er geen ‘kinderziektes’ waren. Dat kan in mijn ogen niet zo moeilijk zijn.”

De longarts vindt dan ook dat de regering heeft gefaald. “Het had sneller gekund en gemoeten. Elke patiënt die nu sterft, is er een te veel omdat het vaccinatiebeleid gefaald heeft. Het is geen rocket science, je moet een vaccin toedienen en de patiënt opvolgen. Je moet kiezen welke patiënten in welke volgorde gevaccineerd worden. De bevolking is in een jaar tijd niet veranderd. De politiek moet verder in de toekomst leren kijken, anticiperen op problemen en die niet pas oplossen als ze zich stellen. Dat had in deze situatie gekund.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier