Laura (22) steunt lotgenoten met inzamelactie voor De Warmste Week

Dit jaar verkoop Laura notitieblokken om de Warriors Against Cancer te steunen.
Phebe Somers

Studente Laura Cuypers, die afwisselend in Bissegem en Zwevegem woont, was 13 toen een kankerdiagnose haar wereld deed daveren. Intussen is ze genezen verklaard, maar vergeten doet ze niet. Om haar lotgenoten een hart onder de riem te steken verkoopt ze dit jaar in het kader van De Warmste Week notitieblokken, alle opbrengst gaat naar de organisatie ‘Warriors Against Cancer’.

“Een slecht lot getrokken, het was puur toeval dat ik getroffen werd door leukemie”, begint Laura haar verhaal. Een genetisch component was er niet, en als leerling van het tweede middelbaar was ze ook één van de oudere kinderen die te maken kreeg met de ziekte. Maar bij de pakken blijven zitten is niets voor Laura. “Ik ben eigenlijk altijd positief gebleven. Midden het schooljaar, eind januari, ging mijn behandeling van start. Natuurlijk was het niet gemakkelijk om zolang mijn vrienden te moeten missen, maar ik heb mij vanaf het begin voorgenomen dat ik er wel doorheen zou geraken. In het ziekenhuis zeiden ze dat ook dikwijls: ‘jij blijft altijd lachen’.”

De ‘nieuwe ik’ accepteren

Negen maanden later waren alle kankercellen verslaan en kon Laura terug naar school. Een heftige periode, die ze gelukkig niet alleen moest doorstaan. Naast de steun van onder andere haar vrienden en familie kon ze steeds rekenen op de organisatie ‘Warriors Against Cancer’. Laura vertelt: “Via mijn kapper kwam ik in contact met de Warriors. is een organisatie die kankerpatiënten, voornamelijk jonge mensen, helpt om tijdens en na hun behandeling te werken aan hun zelfvertrouwen en zelfbeeld. Tijdens het hele proces word je eigenlijk toch op een bepaalde manier iemand anders, en zij helpen je om te leren omgaan met je nieuwe zelf om ten volle te kunnen zijn wie je bent.”

Mijn boodschap voor jonge kankerpatiënten? Je staat er niet alleen voor

Toeval wil dat dat nu nét het thema van De Warmste Week, de solidariteitsactie van Studio Brussel, is: ‘Kunnen zijn wie je bent’. Het is niet de eerste keer dat Laura zich inzet voor goede doelen, zo zamelde ze eerder al geld in voor onder meer het Kinderkankerfonds, en ook dit jaar wou ze deze kans niet aan zich laten voorbij gaan.

Nazorg dankzij Warriors

“Ik heb zoveel aan de Warriors Against Cancer gehad, het was tijd om iets terug te doen voor hen. Want de organisatie ondersteunt je niet enkel tijdens de behandeling, ook lang daarna.” Na vijf jaar word je als leukemiepatiënt officieel genezen verklaard, dat was ook het geval bij Laura. Intussen studeert ze al vijf jaar geneeskunde in Leuven, maar toch blijft het kankerhoofdstuk een deel van haar leven.

Ex-leukemiepatiënt Laura zet zich met veel enthousiasme in voor haar lotgenoten. Niet enkel door zelf geneeskunde te studeren, maar ook met deze actie.
Ex-leukemiepatiënt Laura zet zich met veel enthousiasme in voor haar lotgenoten. Niet enkel door zelf geneeskunde te studeren, maar ook met deze actie.

“Wanneer je die kaap van vijf jaar overschreden hebt, is het verhaal voor het ziekenhuis afgesloten. Toch is nazorg voor velen heel belangrijk. Pas op, niet iedereen heeft daar behoefte aan. Sommige mensen willen dat deel van hun verleden gewoon vergeten. Maar wie wel nood heeft aan die nazorg, kan altijd terecht bij de Warriors.” Bang voor herval is Laura niet na al die jaren, maar toch heeft die periode van haar leven enkele sporen nagelaten. “Wanneer ik nu gewoon ziek word, zoals een simpele griep, maak ik me wel sneller zorgen of het niet toch iets ernstigs kan zijn.”

Reisjes en ontbijtmanden

Zo organiseert de organisatie onder andere fotoshoots voor patiënten om hun zelfbeeld op te krikken, reisjes om lotgenoten met elkaar in contact te brengen, yogasessies, groepsgesprekken tentoonstellingen met de foto’s die de afgelopen jaren werden gemaakt… “Allemaal activiteiten die je helpen te beseffen dat je er mag zijn. Maar daarnaast zijn er ook tal van kleine attenties die lichtpuntjes vormen in een toch wel angstige en moeilijke periode. Een kaartje, een ontbijtmand… Nu zijn ze zelfs bezig aan een boek, speciaal gericht naar jonge kankerpatiënten”, klinkt het enthousiast.

Wanneer ik nu gewoon ziek word maak ik me wel sneller zorgen

Om de werking van deze organisatie een duwtje in de rug te geven verkoopt Laura notitieblokken. “Dat heb ik al eens gedaan voor een ander goed doel en dat bleek een succesrecept te zijn”, lacht ze. Ze heeft er al redelijk wat verkocht, maar het kan natuurlijk altijd nog beter. “Hopelijk kan mijn opbrengt bijdragen aan de missie van de Warriors: jonge patiënten ondersteunen op hun weg naar zelfontplooiing en zelfacceptatie.”

Of Laura nog een laatste boodschap heeft voor haar lotgenoten? “Weet dat je er niet alleen voor staat. En hoe cliché het ook klinkt, positief blijven is de helft van de strijd om verder te geraken.”

Wil jij ook je steentje bijdragen? Je kunt de notitieblokken (A5-formaat) voor 4 euro per stuk bestellen bij Laura via mail (lauracuypers1@hotmail.com) of telefonisch (0491 07 86 65).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier