Laatste infovergadering over Ventilusproject in Ardooie vóór de Vlaamse Regering beslist over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Er kwamen zo'n driehonderd geïnteresseerden af naar de infovergadering over het Ventilusproject van Elia. © GF

Dinsdagavond 19 maart organiseerden verschillende gemeenten in OC De Tassche in Ardooie nog een infovergadering over het nieuwe Ventilusproject van Elia. De Vlaamse Regering zal namelijk nu vrijdag 22 maart beslissen over de definitieve vaststelling van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan. De betrokken gemeenten en burgers zijn dan ook nog niet van plan om zich bij de situatie neer te leggen en blijven verder procederen.

Op de infovergadering in Ardooie waren een zo’n driehonderd mensen afgekomen. Een bewijs dat er nogal wat ongerustheid heerst bij landbouwers, bedrijven én burgers die dicht bij of onder het voorgestelde tracé wonen. De intendant van het Ventilusproject heeft zijn rapport beëindigd. Daaruit blijkt dat een bovengrondse hoogspanningslijn op dit ogenblik de enige technische oplossing is om het elektriciteitsnet uit te bouwen.

Zwaar getroffen

“Ardooie en Koolskamp zijn een van de zwaarst getroffen gemeentes van de nieuwe bovengrondse hoogspanningslijn”, zegt burgemeester Véronique Buyck. Normaal beslist de ministerraad van de Vlaamse Regering nu vrijdag 22 maart over de definitieve vaststelling van het GRUP Ventilus. Elia kan dan een milieueffectenrapport aanvragen en een omgevingsvergunning opstarten. Tijdens het infomoment werd het landbouwprotocol en de verkoopmogelijkheid van gronden aan Elia toegelicht. Maar laat dat duidelijk zijn: we zitten nog lang niet in deze fase! De gerechtelijke procedures zijn nog niet afgerond en Ardooie blijft met haar raadsman verder strijden voor een ondergronds alternatief op gelijkstroom.”

Onzekerheid

Dany Derynk runt een glasgroentebedrijf in de Cloetbergstraat in Ardooie. “Een interessante infovergadering en ik leerde ook heel wat bij”, zegt hij. “Mijn serres liggen op ongeveer 200 meter van het voorgestelde Ventilustracé. En toch ben ik er niet gerust in omdat het nog altijd niet duidelijk is waar de pylonen precies zullen komen. Als er ooit een hoogspanningslijn boven mijn serres zou komen, dan is dat een ramp voor mij en het bedrijf. Ik investeerde heel veel geld in de volledige automatisatie van de glasgroentekweek. Als daar een hoogspanningslijn zou boven komen, dan zal dat hele automatische kweekproces kunnen verstoord worden. En dan is er voor mij (ik ben nu 59) nog een extra probleem. Mijn zoon Willem helpt als zelfstandig helper mee in het bedrijf en zou het graag overnemen en verderzetten. Maar dat Ventilusproject zorgt ervoor dat hij maar moeilijk kan beslissen. En als die zekerheid er door de procedures maar binnen vijf à zes jaar komt, is het voor hem ook moeilijk om de knoop door te hakken.”

Heidi Deleu woont op de hoeve in de Oude Heirweg 13 in Lichtervelde. Ze is ook actief in de ‘Burgerbeweging Leefbaar E403’. “Onze woning ligt op amper 30 meter van het traject”, zegt ze. “Tien jaar geleden breidden we uit en kochten de woning hiernaast en die ligt op 20 meter van het geplande traject. Wij zijn dus twee keer slachtoffer als dit traject gerealiseerd wordt. We strijden al jaren voor een ondergronds traject en dat is volgens ons technisch mogelijk, ook al zegt Elia van niet. De intendant onderzocht lang niet alle alternatieven. Elia heeft de mond vol over schadevergoedingen die ze willen uitkeren aan de benadeelden. Bijvoorbeeld: per pyloon op een stukje van je grond zou je 16 à 17.000 euro krijgen. Daarvoor gaan wij toch onze gezondheid niet riskeren! Maar we blijven ons verder verzetten met de advocaten van het Burgerplatform.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier