Jan (56) openhartig over strijd tegen borstkanker: “Ook mannen moeten symptomen tijdig herkennen”

Jan roept mannen op om ook waakzaam te zijn. © TP
Redactie KW

Jan Laurens (56) vecht tegen borstkanker en is de strijd aan het winnen, met dank aan getuigenissen van andere borstkankermannen. “Zo kon ik de symptomen tijdig herkennen. Nu is het mijn beurt om lotgenoten te waarschuwen.”

“Borstkanker bij mannen? Tot een half jaar geleden wist ik niet dat dit mogelijk was.” Maar dan las Jan Laurens (56) het verhaal van overlever Kris (64): “Ja, mannen kunnen ook borstkanker krijgen. Wees je daarvan bewust, want als je de symptomen negeert, kan het te laat zijn.”

Kietelend gevoel

Het moedigde Jan aan om mogelijke symptomen bij zichzelf verder te onderzoeken. “Ik had al een tijdje een kietelend gevoel in mijn linker borst”, vertelt Jan. “Mijn vrouw en ik lachten wel eens dat die borst gevoeliger was dan de andere, tot we een klein knobbeltje ontdekten. Ik twijfelde eerst nog, maar na het bekijken van een reportage van Kom op tegen Kanker luisterde ik naar mijn vrouw en vertrok naar de huisdokter. Ik werd doorverwezen voor een mammografie, er volgde een punctie en dan gingen de alarmbellen af: een hormonaal gezwel in mijn linker borst. Tijdens een uitgebreid onderzoek met allerlei soorten scans en echografieën werden gelukkig geen uitzaaiingen vastgesteld.”

Amputatie

Jan onderging onlangs een operatie. “Om mijn linker borst te amputeren. Ik hou er een serieus litteken van 27 centimeter aan over en ik moet mijn lichaam de tijd geven om te herstellen. Dat heb ik vorige zondag gemerkt. Als grote wielerliefhebber wou ik de passage van Gent-Wevelgem niet missen en ’s avonds voelde ik dat ik nog niet helemaal de oude ben. Zo’n amputatie heeft ook een emotionele impact: ik ben een stukje van mijn lichaam kwijt.”

Op tijd

De Boezingenaar, in de regio bekend als vrijwilliger bij lokale verenigingen en als raadslid in de Ieperse gemeenteraad, voelt zich gesterkt door vele blijken van steun. “Ik kreeg zelfs een prachtig kaartje van een voormalige juf, bij wie ik 47 jaar geleden in de klas zat. Momenteel onderga ik nog een hormonale therapie. Ik ben op goede weg, de vooruitzichten zijn positief. Mede omdat we er op tijd bij waren.”

Bewustwording

Om het taboe rond borstkanker te doorbreken, gingen Julie Vermeire, Zita Wauters en andere vrouwelijke BV’s deze week uit de kleren in Kursaal Oostende. “Dit type kanker komt natuurlijk vooral voor bij vrouwen”, beseft Jan. “Ik ben enorm dankbaar dat ik op het juiste moment geïnformeerd werd. Nu wil ik op mijn beurt de bewustwording aanwakkeren bij mannen: durf voelen aan je borsten en ga naar de dokter, voor het te laat is.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier