Izegem schakelt ‘vaccinatie-ambassadeurs’ in

Ambassadeurs moeten mensen mee helpen te overtuigen zich te laten vaccineren.© Getty Images
Ambassadeurs moeten mensen mee helpen te overtuigen zich te laten vaccineren.© Getty Images
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het stadsbestuur van Izegem wil ‘vaccinatie-ambassadeurs’ inschakelen om zoveel mogelijk mensen te overtuigen een spuitje tegen het coronavirus te laten zetten. Als voortrekker staan ze niet alleen open voor praktische vragen, maar kunnen ze ook eventuele twijfelaars over de streep trekken.

Er komt sowieso een nationale campagne om het vaccineren te promoten, maar Izegem wil ook lokaal een tandje bijsteken. “Dat doen we via sociale media en ons stadsmagazine. Maar om zoveel mogelijk mensen te bereiken, willen we ook werken met vaccinatie-ambassadeurs per straat of buurt”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). Hij geeft daarmee een antwoord op de vraag van oppositiepartij STiP over hoe en op welke manier het mensen wil motiveren.

Eerste aanspreekpunt

“Het is de bedoeling dat die personen een eerste aanspreekpunt voor andere inwoners zijn. Ze kunnen doorverwijzen naar de stad of zelf een antwoord geven, maar evengoed iemand helpen die niet in zaal ISO dreigt te raken. Ze zorgen er kortom mee voor dat alles in goede banen wordt geleid.”

Die ambassadeurs kunnen zich straks vrijwillig aanmelden bij de stad , die ook op zoek gaat naar andere helpers. “We kregen nu al veel aanvragen van mensen die iets willen doen, maar die niet medisch geschoold zijn”, zegt de burgemeester. “We zijn dankbaar voor hun enthousiasme en gaan zeker bekijken waar ze kunnen bijspringen.”

‘Zelf voorbeeld geven’

Kurt Grymonprez (STiP) stelt voor dat alle gemeenteraadsleden als ambassadeur kunnen fungeren. “We kunnen als voorbeeld ook een spuitje laten zetten, om andere mensen te overtuigen”, zegt hij. Burgemeester Maertens is het idee van sensibilisatie door lokale politici genegen. “Maar we moeten daarbij uiteraard de vaccinatievolgorde respecteren. Eerst senioren en het zorgpersoneel, later de rest van de bevolking.”

Veerle Renier (Groen) vraagt zich af of het lek in het dak van zaal ISO al gedicht is, opdat alles vlot zou kunnen verlopen. “En wat met de timing van de sloop van het gebouw, dat plaats ruimt voor een evenementenhal?”, vroeg ze zich op de gemeenteraad af.

“Die komt niet in het gedrang”, aldus schepen Lisbet Bogaert (N-VA). “ Het vaccinatiecentrum zal vanaf 1 februari twee weken proefdraaien en blijft normaal tot oktober operationeel. De afbraak van het gebouw is pas voor december voorzien.”

De stad gaat ook extra wegwijzers naar zaal ISO voorzien en een filmpje met een routebeschrijving maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier