“Ik koos bewust voor twee nieuwe knieën in één keer”

Monique Colpaert met nieuwe knieën, Els Vermeiren en dokter Kristof Pierets. (foto DM)© (foto DM)
Monique Colpaert met nieuwe knieën, Els Vermeiren en dokter Kristof Pierets. (foto DM)© (foto DM)
Dirk Meulders

Dankzij het team van dokter Kristof Pierets en twee nieuwe knieën in één keer kan Monique Colpaert (67) opnieuw genieten van het leven. “Ik ben blij dat ik de beslissing heb genomen om beide knieën tegelijk te vervangen. Na drie dagen liep ik al zonder krukken.”

Voor Monique, Nikki voor de vrienden, wordt het zondag haar allermooiste verjaardag. “Ik sukkelde meer dan 10 jaar met knieproblemen”, doet de Loppemse haar ervaringsverhaal. “Ik onderging enkele kijkoperaties maar niks hielp. Vroeger deed ik met wijlen mijn echtgenoot lange wandelingen van 20 km en was ik actief in het verenigingsleven. Op het laatste geraakte ik nog amper vooruit. Daarom ging ik bij een rij chirurgen en hospitalen langs om advies. Tot ik via vrienden vernam dat in AZ Zeno dokter Pierets beide knieën tegelijk kon vervangen en resultaten verbluffend waren. Op 18 januari ging ik onder het mes. De dag van de ingreep zette ik al enkele stappen. Daags nadien liep ik al met krukken door de ziekenhuisgang en nog twee dagen later gingen de krukken aan de kant. Thuis verliep het herstel bijzonder vlot. Ik ben heel blij dat ik de beslissing heb genomen om beide knieën tegelijk te vervangen. Op die manier moest ik maar één keer revalideren. Ondertussen stap ik dagelijks minstens 5 km. En dat zonder pijn.”

100% tevredenheid

“De vraag om in één keer beide knieën te vervangen zien we in AZ Zeno steeds meer. We geven de patiënt de mogelijkheid om dat te doen maar maken er geen reclame mee. De vraag komt expliciet van de patiënt zelf. Patiënten revalideren liever één keer dan twee keer. Toch is voorzichtigheid geboden. Het is geen alledaagse ingreep. Maar met een sterke mindset en de juiste begeleiding kan het”, aldus dokter Kristof Pierets, orthopedist in AZ Zeno.

Op deze manier moest ik maar één keer revalideren

“Ik sta nog altijd versteld van de resultaten. Ondertussen stapten hier 13 patiënten buiten met twee nieuwe knieën in één keer. Telkens noteerden we een 100% positief resultaat”, geeft hij trots mee.

“In hoeveel Belgische hospitalen zo’n ingreep wordt uitgevoerd? Eerlijk, ik weet het niet… Er zijn dan ook een aantal redenen om het niet te doen. De draagkracht van de patiënt en het financiële plaatje. Twee knieën behandelen tijdens één en dezelfde operatie is voor sommige hospitalen financieel niet zo interessant.”

Rapid Recovery programma

“In AZ Zeno worden alle patiënten die een knieprothese krijgen, begeleid in het Rapid Recovery programma”, vertelt coördinator Els Vermeiren. “Dit programma heeft als doel het herstel na de ingreep zo snel mogelijk te laten verlopen. De diagnose, behandeling en nazorg zijn op elkaar afgestemd waardoor je letterlijk terug snel op de been bent. Maandelijks organiseren we ook een teaching class. Op deze voordracht krijgt men alle info over de voorbereiding, ingreep en revalidatie.”

Info: els.vermeiren@azzeno.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.