https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eveline Vande Ginste uit Tielt is allergisch voor coronavaccins, maar vreest de gevolgen van de coronapas

Eveline Vande Ginste: “Ik ben geen antivaxxer, ik kies hier niet voor.” © Wouter Meeus foto WME
Wouter Vander Stricht

Eveline Vande Ginste ontwikkelt zware allergische reacties bij de verschillende coronavaccins. Ze kan zich daarom niet laten vaccineren, maar met de coronapas op komst vreest ze ook van haar vrijheid beroofd te worden. Ze schreef dan ook een brief naar minister Frank Vandenbroucke. “Die bleef onbeantwoord, maar ik kreeg wel al heel wat steunbetuigingen en mocht ervaren dat nog heel wat mensen met eenzelfde probleem kampen.”

Eveline Vande Ginste (36) woont met haar kinderen Quinten (12) en Thiemen (7) en haar vriend in de Kanegemstraat in Tielt, opgroeien deed de rasechte Tieltse op de Poelberg. Ze werkt ook in een zorginstelling in Tielt en maakte daardoor al vroeg kans op een vaccin. “Maar dat heb ik toen afgeslagen”, zegt ze. In maart kreeg het coronavirus ook Eveline te pakken. “Je weet niet waar je het opraapt, maar ik was erg ziek. De ondertussen bekende symptomen teisterden me en gedurende tien dagen dacht ik ik misschien in het ziekenhuis zou belanden. Dat gebeurde net niet, maar ik was toch in totaal twee maanden thuis om te herstellen. Nu voel ik ook nog vaak de vermoeidheid.”

Vrijdag overlegcomité

Enkele jaren geleden kreeg Eveline via haar werk ook griepvaccin. “Ik heb daar toen zeer slecht op gereageerd. Ik ben drie weken ziek geweest. De arm waar ik de spuit kreeg zat helemaal rood en leek dagenlang te gloeien van binnenuit. Daarom was ik ook wat afwachtend tegenover een coronavaccin. Mijn huisarts raadde me aan om bij een allergoloog in het Sint-Andriesziekenhuis te rade te gaan. Daar werden verschillende testen gedaan en ik bleek slecht te reageren op kleine dosissen van de vier courante vaccins.”

Eveline kreeg ook een doktersbrief mee dat duidelijk stelt dat ze zwaar allergisch reageert op de twee vectorvaccins Johnson & Johnson en AstraZeneca én de twee MRNA-vaccins Pfizer en Moderna. “Ik kreeg een oproepingsbrief vanuit het Tieltse vaccinatiecentrum. Met mijn doktersbriefje trok ik naar daar en deed er mijn verhaal. Ik vertrok uiteraard zonder vaccin. Maar ik kreeg een tweede oproeping, waarop ik nogmaals heb laten weten geen vaccin te kunnen krijgen. En recent viel er nu zelfs een derde oproepingsbrief in de bus.”

Moeten kankerpatiënten nog eens extra gestraft worden?

Omdat Eveline covid heeft gehad, had ze ook de nodige antilichamen. “Maar mijn attest dat dat bewijst verliep op 13 september. Toen ik hoorde dat de regering een coronapas wilde invoeren, begon ik me toch serieus vragen te stellen. Ik ben geen antivaxxer, ik kies hier niet voor. Maar ik zou graag wel mijn vrijheid hebben. Als je zonder vaccinatiebewijs niet meer iets kan gaan drinken, zit ik met een serieus probleem. Je kan je ook laten testen. In ons geval misschien gratis. Maar omdat die tests maar beperkt geldig zijn zou ik me haast iedere twee dagen moeten laten testen. Mijn zoon speelt ook basketbal. Als ik op zondag ga kijken zou ik de cafetaria niet binnen mogen zonder test.”

Nu het verhaal van Eveline heel wat (sociale) media-aandacht krijgt ontvangt zij op haar beurt heel wat reacties. “Er zijn nog veel mensen die zoals ik geen vaccin kunnen krijgen: van kankerpatiënten tot mensen met een immuunziekte. Die mensen hebben het al zwaar, moeten ze dan nog eens gestraft worden? Er hing hier al een dame huilend bij mij aan de telefoon. Ik wil mijn vrijheid terug en mijn lotgenoten ook. Er zouden proteïnevaccins op komst zijn en wij moeten geduldig zijn, hoorde ik dokter Pierre Van Damme zeggen. Maar ik hoop echt dat wij op een vrijstelling kunnen rekenen. Het is dus bang afwachten wat het overlegcomité van vrijdag zal brengen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten