Eerste prik vandaag toegediend in vaccinatiecentrum De Kupe in Diksmuide

Petra Smet krijgt de eerste prik, onder het toeziend oog van dokters Robert Bailleul en Wouter Demuynck (uiterst rechts).©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
Petra Smet krijgt de eerste prik, onder het toeziend oog van dokters Robert Bailleul en Wouter Demuynck (uiterst rechts).©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
Redactie KW

Vandaag werd het startschot gegeven voor de eerste 200 vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin in vaccinatiecentrum De Kupe in Diksmuide. Eerder werd tijdens een ‘dry run’ de hele procedure al doorlopen en uitgetest. Vandaag kreeg Petra Smet (46) uit Leke de eerste prik.

De eerste 200 vaccins zijn bedoeld voor de zorgverleners eerste lijn (artsen, verpleegkundigen, tandartsen, kinesitherapeuten …). De tweede prik van dit vaccin dat momenteel enkel wordt toegediend aan mensen jonger dan 55 jaar, volgt zo’n 12 weken later. België heeft naast AstraZeneca ingetekend voor de vaccins van Janssen Pharmaceutica, Pfizer-BioNTech, CureVac en Moderna. Behalve voor AstraZeneca gaat het voor de meeste vaccins om een 2-dosisschema met 3 tot 4 weken interval.

Petra Smet meldde zich als eerste aan en had zelfs pas vanmorgen haar uitnodiging op haar smartphone ontdekt. Ze werkt in de thuiszorg voor Familiehulp en werd als eerste ontvangen in de anamneseruimte waar ze enkele vragen kreeg over medicatiegebruik of eventuele allergische reacties.

De coördinerende artsen, dokter Robert Bailleul en dokter Wouter Demuynck, waren altijd in de buurt om indien nodig bij te springen of voor een aanvullende controle. “Dokter Laurens Caenepeel staat aan het hoofd van de medische experts die zich met alle protocollen bezighouden”, verduidelijkte Koen Declerck, voorzitter van eerstelijnszone Westkust&Polder, waartoe Diksmuide behoort.

20 prikjes per uur

“In korte tijd is er knap werk verricht! Het resultaat mag er zijn, dankzij de vlotte en constructieve samenwerking met alle openbare besturen. Op basis van de eerste bevindingen zullen we waarschijnlijk nog een beetje finetunen. Er wordt gestart met het inenten van zo’n 15 personen per uur en per vaccinatielijn, maar dat kunnen we geleidelijk aan optrekken naar 20 personen per uur. Zodra er voldoende vaccins geleverd worden kan er ook 7/7 worden gevaccineerd.”

Na het korte intakegesprek was Petra klaar voor de prik. “Ik heb er helemaal niks van gevoeld, zo’n zachte prik was het”, zei ze lachend voor ze zich naar de wachtruimte begaf voor het verplichte kwartiertje ‘rust’.

Vaccinatiekaart

Burgemeester Lies Laridon en Katleen Winne, schepen van Volksgezondheid geven nog mee: “Bieke Vanslembrouck is aangesteld als verantwoordelijke voor het vaccinatiecentrum. Verder zijn er een 25-tal medewerkers ingeschakeld: 4 ‘vaccinators’ voor de vier vaccinatielijnen, telkens 2 personen in elke vaccinatielijn A en B, een overkoepelende hoofdarts, een apotheker en een 10-tal stewards.”

“Alle Diksmuidelingen (zo’n 13.000) zullen hun uitnodiging krijgen, hetzij per post, per sms of e-mail. Daarin staat de website of het telefoonnummer om te bevestigen of je ingaat op die uitnodiging. Zodra je die hebt bevestigd, ligt de afspraak vast en word je op dat tijdstip verwacht in het vaccinatiecentrum. De tweede vaccinatie gebeurt met hetzelfde vaccin als de eerste dosis. Alle vaccins worden met naam en lotnummer geregistreerd in Vaccinnet zodat iedereen de juiste tweede dosis krijgt. Je krijgt zelf ook na je eerst vaccinatie een vaccinatiekaart mee, waarop staat met welk vaccin je gevaccineerd bent en wanneer je de tweede dosis krijgt.”

(MVQ)

Voor alle praktische vragen kan je elke werkdag terecht op tel. 051 70 19 76 Veel algemene info vind je op de website van de overheid www.laatjevaccineren.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier