Donorcentrum van Rode Kruis krijgt stek aan K in Kortrijk

Vlnr. Kaat Debaveye, Provincievoorzitster Rode Kruis West-Vlaanderen, schepen van Welzijn Philippe De Coene, Laurette Steenssens, Gemeenschapsvoorzitster Rode Kruis-Vlaanderen, Ann Wauters, meter van het donorcentrum, Kelly Detavernier, schepen van Personeel, Bram Vandekerkhove, teamleider Donorcentrum Kortrijk. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Na 14 jaar verhuist het Donorcentrum van Rode Kruis Vlaanderen Kortrijk van de Doorniksewijk naar een gloednieuwe locatie in het centrum van de stad: het winkelcentrum K-Kortrijk. Met de betere ligging hoopt Rode Kruis op een stijging van 10 procent van de donors. Op dit moment is er vooral een tekort aan plasma.

De locatie ligt in het verlengde van de Sionstraat naar de Wijngaardstraat, schuin tegenover de ingang van K in Kortrijk. “Deze nieuwe locatie is belangrijk want centraal gelegen en zichtbaar. Een eenvoudige bloed-op plasmadonatie redt levens. Dit jaar mikken we op 5 procent meer plasmadonors wat neerkomt op 7.500 liter extra. Daarvoor hebben we onze regelmatige donors hart nodig én nieuwe donoren. Een mooie goed gelegen locatie is een must”, aldus Laurette Steenssens, gemeenschapsvoorzitster Rode Kruis Vlaanderen. Bram Vandekerkhove, teamleider van Donorcentrum Kortrijk, is enthousiast. “Het wordt leuk werken in deze nieuwe locatie: ze is ruim, luchtig, met een up-to-date infrastructuur en een topteam van medewerkers. We kijken uit naar onze donoren en hopen dat nieuwe donoren de weg zullen vinden.”

Bloeddonatie redt levens

“Met de lopende ‘Donordate campagne’, die nog tot 28 juni loopt, richt Rode Kruis Vlaanderen zich op het werven van 5.500 nieuwe donoren in Vlaanderen en het inzamelen van meer plasma dan vorig jaar. De campagne moedigt mensen aan om samen plasma te doneren”, zegt Kaat Debaveye, provincievoorzitster Rode Kruis West-Vlaanderen. Meter van het Kortrijkse donorcentrum is Ann Wouters. “Bloed geven is inderdaad belangrijk, het kan zoals gezegd mensenlevens redden. Ook plasma is belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat deze locatie een grote troef wordt.” Het centrum telt enkele donoren die al meer dan 500 donaties op hun naam hebben. “Een speciale gelegenheid om die nu ook te vieren”, luidt het. “Omdat het Donatiecentrum Kortrijk continu bloed- en plasmadonaties nodig heeft is het belangrijk dat het nieuws van de nieuwe locatie zoveel mogelijk verspreid wordt zodat iedereen in de regio weet waar ze het donorcentrum kunnen vinden”, zegt Jan Poté, PR-manager a.i. van Rode Kruis Vlaanderen. De locatie ligt aan Steenpoort 2 en is geopend op weekdagen van 8.30 tot 20 uur, behalve op vrijdag tot 15 uur. Op zaterdagen 1 juni, 24 augustus, 26 oktober en 28 december is het centrum open van 9 tot 15 uur.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier