De Flieflotterdoos is er voor personen met dementie en hun mantelzorger

Een doos vol herinneringen. We zien Annie Verhaeghe, Vivianne Soetewy en verantwoordelijke Ilse Casteleyn.©Luc Vanthuyne
Een doos vol herinneringen. We zien Annie Verhaeghe, Vivianne Soetewy en verantwoordelijke Ilse Casteleyn.©Luc Vanthuyne
Redactie KW

Twee vrijwilligers van de lokale dienstencentra De Kim en De Spie namen het initiatief voor De Flieflotterdoos, waarmee aan de hand van de voorwerpen herinneringen kunnen worden opgehaald. De Flieflotterdoos is door Annie Verhaeghe (Wervik) en Viviane Soetewey (Kruiseke) ontworpen voor personen met dementie en hun mantelzorger.

“De doos is gemaakt om de zintuigen van personen met dementie te helpen prikkelen”, aldus Ilse Casteleyn. “De mantelzorger helpt hierbij. Met behulp van korte vragen – wat zie je op de foto, herken je iets van voorwerpen, hoe werden deze voorwerpen vroeger gebruikt ? – kan de persoon met dementie door de mantelzorger worden begeleid in het gebruiken van de doos.”

Zelf ontwikkeld

“Het project werd onmiddellijk ondersteund en mee uitgebouwd door de lokale dienstencentra en de Wervikse woonzorgcentra. We vonden het interessant en waren heel enthousiast om er samen onze schouders onder te zetten. Het kon ook tot stand komen met de steun van stad Wervik, die het project mee vorm gaf in het kader van de Duurzame Burgerinitiatieven. Annie en Viviane hebben de dozen volledig zelf ontwikkeld en uitgewerkt. Het lokaal dienstencentrum De Kim stond in voor het ontwerp van het logo.”

Drie thema’s

“We zijn overtuigd dat De Flieflotterdoos een steun en zinvolle tijdsinvulling kan betekenen voor personen met dementie en hun mantelzorgers. De eerste dozen met als thema tabak zijn afgewerkt en kunnen al worden uitgeleend. De thema’s duivensport en braderie zijn in volle ontwikkeling.”

De dozen kunnen gratis worden uitgeleend voor bijvoorbeeld een paar dagen tot een maand in de lokale dienstencentra De Kim in de Sint-Jorisstraat en De Spie in de Beselarestraat in Geluwe, maar ook in de bib in Wervik waar men wel een bibliotheekpas nodig heeft. Er wordt enkel een waarborg van 25 euro gevraagd bij afhaling van de doos. Er is een handleiding voor het gebruik.

Evaluatie

“We zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar de ervaringen van de gebruikers”, zegt Ilse. “Helemaal vrijblijvend vragen we hen om, na het gebruik van de doos, een kort evaluatieformulier in te vullen. Op die manier weten we hoe ze het hebben ervaren en wat goed en niet goed is.” (Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten