Corona-overlever Louise (38) lucht haar hart bij Filip en Mathilde tijdens ziekenhuisbezoek
Louise Claeys Boùùaert (38) uit Ieper is een van de straffe overlevers van de eerste coronagolf. Ze verkeerde enkele dagen in levensgevaar, maar maakte een wonderbaarlijk herstel door in het Jan Yperman Ziekenhuis.
Dat verhaal van hoop wou ons koningspaar graag persoonlijk van Louise horen tijdens hun bezoek aan het ziekenhuis vrijdag. “Ik was vereerd door de uitnodiging, maar ik wou geen goednieuwsshow brengen. Het gaat dan ook helemaal niet zo goed met mij”, bekent Louise.
De moeder van twee herstelde vorig jaar nochtans bijzonder snel. “Ik verplichtte mezelf om zo snel mogelijk weer te gaan werken. Twee weken na mijn ontslag uit het ziekenhuis ging ik alweer tien kilometer wandelen, maar ik ben mezelf voorbijgelopen. Het trauma van de ziekte, van er bijna niet meer te zijn, heb ik nooit verwerkt”, aldus Louise.
“Ik heb er simpelweg de tijd niet voor genomen. Een paar maanden geleden kreeg ik de rekening gepresenteerd: mist in mijn hoofd en een gevoel van reddeloosheid. Ik kon mezelf niet meer opladen. Sommigen noemen het een burn-out, maar het is moeilijk om er een diagnose op te plakken en een bijhorende oplossing voor te vinden. Ik experimenteer nu met verschillende therapieën.”
Koninklijk advies
En hierbij kreeg Louise koninklijk advies. “Filip en Mathilde gaven me tips rond traumaverwerking en toonden veel begrip, al kwam mijn verhaal hard binnen. Ze kwamen heel zorgend over en benadrukten dat ik dankbaar moest zijn dat ik er nog ben. ‘Begin met iets positief, zoals een nieuwe hobby, om te breken met die oude realiteit en je leven een nieuwe schwung te geven’, klonk het.”
De dip van Louise begon tijdens de tweede golf en dat is geen toeval. “Hoe is het mogelijk dat dit nu wéér gebeurt, dacht ik. Ik ergerde me mateloos aan mensen die zich niet aan de regels hielden en die de wildste theorieën en onwaarheden verspreidden via sociale media. Ik mis de solidariteit en empathie, die we tijdens de eerste golf veel meer zagen. Denk maar aan het wereldwijd applaus voor de zorg elke avond.”
“Ja, iedereen wordt corona beu, maar wat dan met de zorgverleners? Het eindpunt is nog altijd niet in zicht. Als voormalige patiënten zoals ikzelf al met zulke problemen kampen… Er komt een nieuwe golf op ons af. Niet van corona, maar van mensen met psychische problemen, ook uit de frontlinie. Onze geestelijke gezondheidszorg moet zich schrap zetten en zal meer steun van onze overheid nodig hebben.”
Opgelucht gevoel
De intieme ontmoeting met het koningspaar in de afgesloten stille ruimte van het ziekenhuis duurde slechts een tiental minuten, maar was van groot belang voor Louise. “Vooraf had ik getwijfeld, nu overheerst een opgelucht gevoel dat ik het gedaan heb. Het is moeilijk te vatten dat ik me zo kon openstellen voor ons koningspaar.”
“Het heeft een hele poos geduurd voor ik dit kon toegeven aan mezelf en aan mijn partner. Ik voelde me beschaamd, maar dat hoeft eigenlijk niet, integendeel. Hoe langer je erover zwijgt, hoe groter het probleem wordt. In die zin vind ik het belangrijk dat ons koningspaar met dit bezoek alle zorgverleners een hart onder de riem steekt. Ook in deze uithoek van het land.”
(TP/ foto TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier