Borstkliniek van AZ Sint-Lucas scoort uitstekend: “Hoe meer een vrouw haar borsten kent, hoe beter”
De Borstkliniek van het AZ Sint-Lucas heeft één van de beste overlevingscijfers. Met 98 procent overstijgt de Borstkliniek met 4 punten het gemiddelde. “Ons team staat klaar om patiënten die zich aanmelden met een goed- of kwaadaardige knobbel in de borst binnen één dag het resultaat mee te delen”, zegt medisch coördinator Femke Delporte.
De Borstkliniek van het AZ Sint-Lucas zit op het vlak van overlevingskansen bij de beste van Vlaanderen. Dat bevestigen de nieuwste cijfers van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van de Zorg. De cijfers van 2014-2018 tonen aan dat patiënten die in deze erkende Borstkliniek behandeld worden, ongeveer dubbel zoveel kans hebben om borstkanker te overleven in de vijf jaar na de diagnose. Gynaecoloog Femke Delporte is sinds 2017 medisch coördinator van de Borstkliniek. “De belangrijkste boodschap die we leren uit het VIKZ-rapport is dat de relatieve vijfjaarsoverleving na borstkanker heel goed is, namelijk gemiddeld 94,1 procent in de periode 2014-2018. Wij zitten met onze Borstkliniek op 98 procent. We vernamen dat we samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen tot de beste leerlingen van de klas behoren. Wel dient vermeld te worden dat de verschillen soms klein zijn en onderliggende factoren kunnen verschillen, waardoor we altijd een beetje voorzichtig blijven met een interpretatie.”
Sinds wanneer heeft het AZ Sint-Lucas een Borstkliniek?
“In 2000 startte de eerste borstverpleegkundige in ons ziekenhuis. Onder dokter Roger Combez ontstond de Borstkliniek. We behoorden bij de eersten in België.”
Hoeveel vrouwen komen jaarlijks in de Borstkliniek terecht?
“We behandelen 150 nieuwe diagnoses per jaar. Uit het onderzoek blijkt dat 98 procent van de behandelde vrouwen de eerste vijf jaar na de diagnose overleeft. Er zijn dus ook vrouwen die we niet kunnen redden. We kennen ze. We zouden niets liever willen dan aan 100 procent komen. Ons multidisciplinair team staat klaar om patiënten die zich aanmelden met een goed- of kwaadaardige knobbel in de borst binnen één dag het resultaat mee te delen. Dit team bestaat uit borstverpleegkundigen, borstchirurgen/gynaecologen, radiologen, pathologen, medisch oncologen, nuclearisten, radiotherapeuten, plastisch chirurgen, oncorevalidatieartsen, kinesisten, een vaatchirurg, geneticus, psychologe, diëtist, schoonheidsspecialist, menopauzeconsulent, seksuologe, iemand van de sociale dienst en de oncofertiliteitsarts. Zelf ben ik in het team actief als gynaecoloog/borstchirurg en als medisch coördinator.”
Kunnen vrouwen zelf iets doen om het risico op borstkanker te verkleinen?
“Borstkanker komt hoofdzakelijk voor bij vrouwen tussen 50 en 70 jaar. Om het risico om aan borstkanker te sterven te verkleinen, helpt tijdig opsporen. Als alle vrouwen zich laten screenen, is er 30 procent minder borstkankersterfte. Ook in Brugge kiezen nog te weinig vrouwen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. We kunnen het ontstaan van borstkanker nooit helemaal voorkomen en er zijn natuurlijk ook vrouwen die erfelijk belast zijn, maar een gezonde levensstijl kan het risico op borstkanker wél verkleinen. Lichaamsbeweging bijvoorbeeld is heel belangrijk. Wie enkele keren per week aan sport doet en elke dag beweegt, verkleint het risico op borstkanker. Beperk ook het gebruik van alcohol tot hoogstens één glas per dag, want het is bewezen dat twee eenheden het risico verhoogt. Net als roken.”
Wat met zelfonderzoek?
“Zelfscreening is aangewezen. Je borsten controleren doe je het best een week na de menstruatie. Hoe meer een vrouw haar eigen borsten kent, hoe makkelijker het is om een verandering vast te stellen. Voel je een knobbeltje, pijn, een intrekking of verandering van de borst of tepel, dan is dat het signaal om contact op te nemen met je arts.”
“Wie elke dag beweegt, verkleint het risico op borstkanker”
Borstkanker heeft een ingrijpende impact op het zelfbeeld van een vrouw. Wordt ook daaraan gewerkt in de Borstkliniek?
“Zeker, we zijn ons daar heel erg bewust van. Niet alleen de borstverpleegkundige biedt op dat vlak ondersteuning, ook de seksuologe en psychologe kunnen een belangrijke rol spelen. Soms zijn er vrouwen die op het moment dat ze de diagnose krijgen, hun volledige borst willen laten weghalen. Of zelfs hun andere, niet-aangetaste borst ook. Begrijpbaar, maar we zullen altijd zoveel mogelijk borstsparend werken. Niet enkel voor het esthetische karakter, ook omdat borstsparend opereren in combinatie met een behandeling de meest effectieve manier tot succes is. In de meeste gevallen. Iedere aanpak is persoonlijk.”
Borstkanker krijgt veel aandacht, onder meer door organisaties als Think Pink. Is borstkanker daarmee in ‘het voordeel’ tegenover andere kankers?
“Het is nog steeds de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Een op acht vrouwen wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd. De meeste middelen gaan inderdaad naar borstkanker. Soms tot frustratie. Het zou mooi zijn mocht elke kankerpatiënt dezelfde ondersteuning krijgen zoals in de Borstkliniek.”
Hoe zie je de toekomst?
“We hopen dat borstkanker een chronische ziekte kan worden. Sinds mijn opleiding is de vijfjaarsoverleving van vrouwen met borstkanker al zeer sterk gestegen. Er zit nog heel veel in de pipeline qua nieuwe therapieën. Dat stemt ons bijzonder hoopvol.”
Femke Delporte
Privé: woont in de Grote Moerstraat in Sint-Andries met echtgenoot Filip Speybrouck en hun kinderen Gloria, Giulia en Cassio. Heeft ook haar privépraktijk op dit adres.
Loopbaan: behaalde haar diploma gynaecologie en verloskunde aan de Universiteit Gent. Werkt sinds 2011 als gynaecoloog in het AZ Sint-Lucas in Brugge. Behaalde haar diploma oncoplastische borstchirurgie aan de Parijse universiteit Paris Sud in 2013. In 2018 behaalde ze de Europese kwalificatie in borstchirurgie. Is sinds 2017 medisch coördinator van de Borstkliniek van het AZ Sint-Lucas en sinds 2022 bestuurslid in de Vlaamse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier