Gezocht: Helpende handen in de landbouw

Land- en tuinbouwers zijn op zoek naar helpende handen om hun vruchten te oogsten of om nieuwe gewassen te planten. De seizoenarbeiders zijn door de coronacrisis immers niet beschikbaar. Landbouworganisatie ABS lanceert daarom een contactlijn waarop mensen die willen inspringen bij landbouwers zich kunnen melden.

Lokaal Groot-Stadens ABS-voorzitter en landbouwschepen Chris Verhaeghe in het gezelschap van landbouwersgezin Vanneste uit Staden © gf

“Bij landbouwersgezin-preiboer Davy Vanneste uit Staden is het alle hens aan denk.”, vertelt Groot-Stadens ABS-voorzitter en landbouwschepen Chris Verhaeghe (Open Vld), “Door het wegblijven van de seizoenarbeiders omwille van de coronacrisis komt het oogsten van de prei in het gedrang. Dat is niet alleen een financiële aderlating voor de landbouwers, het is ook nefast voor de voedselbevoorrading van onze winkels. Daarom heeft landbouworganisatie ABS een lijn geopend voor wie wil helpen bij de land- en tuinbouwers die nood hebben aan helpende handen om hun vruchten te oogsten of nieuwe gewassen te planten. In ‘normale’ tijden komen de meeste van hun vertrouwde helpende handen uit Oost-Europa. Veel seizoenarbeiders zijn evenwel naar huis teruggekeerd of zullen de komende dagen en weken niet komen. Er zijn intussen al heel wat werklustige Belgen die noodgedwongen thuis zitten omdat er geen activiteiten meer zijn op hun vaste werkplaats. Er zijn ongetwijfeld mensen die graag nuttig werk verrichten in de gezonde buitenlucht. Zonder twijfel zijn er mensen die maar al te graag een handje zouden toesteken bij onze land- en tuinbouwers om alle werk gedaan te krijgen in de moeilijke dagen en weken die nog volgen. Met het Algemeen Boerensyndicaat willen we de vraag naar en het aanbod van helpende handen bij elkaar brengen. Daarom lanceerden we een contactlijn. Wie zich via helpendehanden@absvzw.be aanmeldt, als vrager of als aanbieder, wordt in alle discretie in contact gebracht met een mogelijke match.”.

(BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.