Gezinsbond Passendale start met gezelschapsdienst

Foto: Zenon Bekaert: We bemerken Germain Leenknegt, Nicole Dejonckheere, Koen Moutton, Geert Waterbley, Jean Claude Petry, Agnes Coopman en provinciaal educatief medewerker van de Gezinsbond Paul Gheysen ( ontbreken: Ilse Verkindere en Roland Vanpeteghem)
Redactie KW

Op 1 januari 2020 start de Gezinsbond van Passendale met een nieuw initiatief. Met de organisatie van de Gezelschapsdienst zorgen ze voor een primeur in de regio.

“Elke dag horen en lezen we dat meer en meer mensen eenzaam of zorgbehoevend zijn en er een tekort is aan vrijwilligers om aan de noden te voldoen. Wellicht komt dat het meest voor in stedelijke gebieden, maar ook bij ons is er nood aan”, stelt Germain Leenknegt, voorzitter van de Passendaalse Gezinsbond. “De gezelschapsdienst komt uit van de Gezinsbond nationaal, maar wij pikken daar als een van de eersten in de provincie graag op in.”

De gezelschapsdienst houdt in dat gezinnen met een inwonende bejaarde of een hulpbehoevend familielid, maar ook alleenstaanden, kunnen beroep doen op de dienst. De coördinator van het project in Passendale is Koen Moutton. “Mijn taak bestaat erin te bemiddelen tussen de gezinnen of personen die gezelschap wensen en de vrijwilligers die graag met ouderen of hulpbehoevenden omgaan. Gelukkig vonden we in Passendale gemotiveerde vrijwilligers. Naast mezelf zijn dat Agnes Coopman, Ilse Verkindere, Jean-Claude Petry en Roland Vanpeteghem”, maakt Koen duidelijk.

Occasioneel

“Ik wil benadrukken dat we geen poets- of klusjesdienst zijn en de taak omvat geen verpleegkundige verzorging. Onze vrijwilligers komen tijdelijk en occasioneel langs om gezelschap te houden, een babbeltje te slaan, een luisterend oor te bieden, een handje toe te steken of gewoon gezellig samen te zitten met een boek of een spelletje. Zij nemen ook een aantal kleine maar noodzakelijke zorgtaken op zich, zoals hulp bij het in en uit bed stappen, bij verplaatsingen in huis, bij inname van medicatie, bij eten en drinken, tijdens wandelingen.”

Een aanvraag om op de dienst beroep te doen, moet enkele dagen vooraf gebeuren bij Koen Moutton (051 77 94 59). Koen: “Ik zou de gezinnen aanraden met de vrijwilliger vooraf goede afspraken te maken en hen voldoende wegwijs te maken in de woning. Iedere vrijwilliger is verzekerd voor zijn of haar aansprakelijkheid en de persoon aan wie de vrijwilliger gezelschap verleent. Het tarief bedraagt 4 euro per uur en de minimumvergoeding 8 euro, rechtstreeks aan de vrijwilliger te betalen.”

voor leden

Het is wel zo dat deze dienst is voorbehouden voor leden van de Gezinsbond. Om lid te worden kan men terecht bij de ledenverantwoordelijke Nicole (051 77 72 01) of een ander bestuurslid. Naast de nieuwe dienst organiseert de Passendaalse Gezinsbond jaarlijks nog tal van activiteiten voor het hele gezin. Dagelijks staan vrijwilligers ook paraat, en dit al 12 jaar, als gemachtigd opzichter. Sinds 10 jaar wordt er vanuit de Gezinsbond ook wekelijks minivoetbal gespeeld.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier