“Wat gebeurt er als de camera’s níet draaien?”: Natasja uit ‘Zorgen voor mama’ kritisch over Natalia en Astrid die maand als alleenstaande mama leven

Natasja Huvaere heeft haar bedenkingen over ‘Astrid & Natalia: back to reality’. “Goed dat het thema weer belicht wordt, maar de verpakking kon beter.” © VTM/JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

De eerste uitzending van het VTM 2-programma ‘Astrid & Natalia: back to reality’, waarin de twee Bekende Vlamingen een maand lang proberen te overleven met een minimumloon, wordt op gemengde gevoelens onthaald. Natasja Huvaere, échte ervaringsdeskundige en onlangs te zien op VRT in ‘Zorgen voor mama’, vindt het goed dat het thema opnieuw aandacht krijgt. “Maar de manier waarop kon veel beter”, zegt ze.

Natasja Huvaere (41) uit Moorslede is een van de moeders die in het VRT-programma Zorgen voor mama lieten zien wat het betekent om in armoede te leven. Als alleenstaande mama van drie keek ze aan tegen een schuldenberg van meer dan 38.000 euro.

Met de hulp van de programmamakers slaagde ze erin haar budget weer op de rails te krijgen. De teller van de crowdfunding die haar boezemvriendin Nancy Meyfroidt opstartte naar aanleiding van het programma staat intussen al op bijna 23.000 euro.

“Het was een beter idee om Natalia en Astrid een maand lang bij een alleenstaande mama te laten inwonen. Bij mij zijn ze welkom, dan kunnen ze ook eens op mijn zetel slapen”

“Ik heb die eerste aflevering gezien, ja”, zegt Natasja. “Ik merkte veel herkenbare zaken op, maar het programma zorgt voor een vertekend beeld. Natalia en Astrid zijn twee bekende gezichten, ze zien er ook niet slecht uit en er zit een cameraploeg in hun kielzog. Natúúrlijk zijn mensen dan inschikkelijker. Ze slaagden er in om twee auto’s op de kop te tikken voor in totaal 2.700 euro. En dan nog klagen dat een van de wagens geen airco had…”

“Ik zie die garagehouder niet meteen een dergelijke prijs geven aan iemand zonder herkenbaarheidsfactor. Niets tegen de twee dames, verre van, maar de realiteit is toch net iets anders.”

Astrid en Natalia konden in de eerste aflevering voor 2.700 euro twee wagens op de kop tikken. “En dan nog klagen dat één auto geen airco had...”
Astrid en Natalia konden in de eerste aflevering voor 2.700 euro twee wagens op de kop tikken. “En dan nog klagen dat één auto geen airco had…” © VTM

Luxeproblemen

Ook het feit dat er over een lelijke vloer, een niet volledig tot in de puntjes uitgeruste keuken en te felle blauwe verlichting geklaagd werd, zorgde bij veel kijkers voor wat ergernis. “Dat zijn luxeproblemen, hé”, vervolgt Natasja. “Wie het financieel lastig heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, zal daar niet over vallen. Geloof me.”

“Bovendien staat er een deadline op hun situatie. Na dertig dagen is er van budgetten en beperkingen geen sprake meer. Trouwens, wat gebeurt er wanneer de camera’s niet aan het draaien zijn? Voor hetzelfde geld is het dan weer business as usual voor Natalia en Astrid. Weet je wat een beter idee was geweest? Hen een maand lang laten inwonen bij een gezin waar financiële perikelen een constante factor zijn.”

Natasja Huvaere, hier met Joost Bonte, kreeg dankzij ‘Zorgen voor mama’ haar leven weer op de rails.
Natasja Huvaere, hier met Joost Bonte, kreeg dankzij ‘Zorgen voor mama’ haar leven weer op de rails. © JOKE COUVREUR

“Daar is geen lichtpuntje aan de horizon te vinden en word je elke dag met de keiharde situatie geconfronteerd. Ze zijn in elk geval meer dan welkom om bij ons te komen logeren. Dan kunnen ze ook eens op mijn zetel slapen”, lacht ze.

Te veel in scène gezet

Het contrast met Zorgen voor Mama is groot, vindt Natasja. “Daar was het écht-écht, Astrid & Natalia: back to reality is iets te veel in scène gezet, denk ik. Goed dat het thema opnieuw aandacht krijgt, maar de manier waarop kon veel beter. De verpakking is niet zo goed gebracht.”

Met Natasja zelf gaat het intussen steeds beter. “Mijn leven zit weer op het goeie spoor. En de crowdfunding blijft lopen. Daar ben ik Nancy enorm dankbaar voor. Binnenkort organiseert ze trouwens nog een grote spullenverkoop waarvan de opbrengst integraal naar ons gezin gaat. Die vindt plaats in het restaurant De Mande in Ieper, waar ik tien jaar lang een flexijob heb gedaan. Nu enkel nog een datum prikken. En Astrid en Natalia mogen daar altijd eens langskomen”, knipoogt Natasja.

Natasja een duwtje in de rug geven? Klik hier.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier