Vzw Wiegwijs viert jubileum met alle vrijwilligers: Al 25 jaar steun voor kinderen

We zien de vrijwilligers samen met verpleegkundige Kriestien Durieu en voorzitster Myriam Bossaert. (foto PCO) © Philippe Corneillie
Redactie KW

De vzw Wiegwijs bestaat 25 jaar in Langemark-Poelkapelle. “De vrijwilligers bieden gezinsondersteuning aan ouders van baby’s en jonge kinderen”, aldus voorzitster Myriam Bossaert, die er al van bij het prille begin bij betrokken is.

Wiegwijs vzw is door Kind & Gezin erkend als organisator van het consultatiebureau en werkt in de gebouwen van De Gilde in de Klerkenstraat. Huidig voorzitster Myriam Bossaert is één van de pioniers van bij de opstart van het consultatiebureau. “Een kwarteeuw Wiegwijs is een feestje waard. We klinken niet op één persoon, maar wel op de vele vrijwilligers met een warm hart die baby’s en jonge kinderen kansen geven op een gezonde start.”

Opsmuk voor lokalen

De voorzitster zag de voorbije 25 jaar heel wat veranderen qua aanpak. “De ontwikkelingskenmerken van Van Wiechen deden hun intrede, net als gehoor- en oogtesten, screenings van mogelijke afwijkingen en het gedetailleerd bijhouden van gegevens. Het psychosociale aspect in het leven van jonge gezinnen wint steeds meer aan belang. Het welbevinden van het kind staat voorop.”

We klinken op de vele vrijwilligers met een warm hart

Sinds 1996 huisvest de vzw in De Gilde. “Onze verjaardag valt samen met een opsmukbeurt van onze lokalen in de Klerkenstraat in Langemark. We beschikken over een kindvriendelijke en attractiever locatie. Eén ding is 25 jaar lang onveranderd gebleven en dat is de inzet van de vele vrijwilligers. Van hen wordt veel flexibiliteit verwacht. Zij hebben ervoor gezorgd dat de baby’s en de peuters warm onthaald werden en elke ouder met zijn verhaal terecht kan. Naast de vrijwilligers is er de professionele medewerking van artsen en verpleegkundigen. Het medisch advies dat zij meegeven en de psychopedagogische opvolging van jonge kinderen blijkt in deze samenleving broodnodig.”

Dank voor vrijwilligers

Gewezen schepen van sociale zaken Daniel Vanlerberghe blikte tijdens het jubileumfeest terug op de perikelen bij de toewijzing van het consultatiebureau aan Langemark en de regiofunctie die de vrijwilligers door hun inzet verwezenlijkt hebben. Over de opgefriste accommodatie zei hij nog het volgende: “Het mag een paleis zijn, maar de ziel, dat zijn de vrijwilligers samen met het professionele team.” Hij dankte regioverpleegster Kristien Durieu met haar zilveren ambtsjubileum en propagandiste van het consultatiebureau. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier