Mama Marie brandt op Wereldlichtjesdag een extra kaarsje: “Hopelijk krijgt William snel een broertje of zusje”

Marie Corthier verloor in juni haar zoontje William. © Christophe De Muynck/Stephanie Eeckhout Photography

Zondag 11 december is het Wereldlichtjesdag, een dag waarop wereldwijd overleden kinderen worden herdacht. Marie Corthier (30) is de mama van baby William. Het jongetje uit Assebroek bij Brugge overleed in juni en was toen amper veertien maanden. Vandaag lanceert Marie een webshop ten voordele van de vzw Lang Leve William.

Dit artikel verscheen in De Zondag. Bladerhier door de krant.

De kleine William leed aan de ongeneeslijke en zeldzame stofwisselingsziekte Menkes Syndroom. Door hun verhaal te delen op Instagram, hebben William en zijn ouders Marie en Dennis heel wat in gang gezet en raakten ze warm Vlaanderen diep in het hart.

Vanuit de Instagrampagina groeide ondertussen ook een vzw die zorgouders ondersteunt. Het ingezamelde geld dat Marie en papa Dennis via de vzw ophaalden voor een dure behandeling van 100.000 euro in Spanje, hebben ze geschonken aan onderzoek voor andere kinderen met het Menkes Syndroom. Want William heeft de behandeling helaas nooit gekregen. Een week voor zijn vertrek naar Spanje is het jongetje ernstig ziek geworden. Op donderdag 2 juni overleed William na een lange en oneerlijke strijd.

Op Wereldlichtjesdag lanceert Marie de webshop ten voordele van de vzw Lang Leve William. “Op de webshop zijn snoepjes, armbandjes, postkaarten en mooie, warme geschenken te vinden. Allemaal zaken die in het teken van liefde staan.”

Extra kaarsje branden

Marie herinnert zich de Wereldlichtjesdag van vorig jaar nog levendig. “Het was toen voor het eerst dat ik zo nauw met Wereldlichtjesdag in aanraking kwam. William had net een zware opname achter de rug. We waren hem bijna kwijt. Ik doe mee aan de koopzondagen in Brugge en hou de winkel vandaag open, maar ik zal zeker een extra kaarsje branden.”

“Al branden er sowieso altijd kaarsen bij ons thuis. We hebben die lichtjes nodig. Want de donkere dagen zijn dit jaar voor ons nog donkerder dan anders. ’s Avonds zullen we bij dat extra kaarslicht nog wat meer knuffelen met elkaar en met onze poezen Toulouse en Filou en onze Engelse cocker Lily. We hebben ons gezin dit jaar met twee huisdieren uitgebreid, ze zorgen voor wat extra warmte en leven in huis.”

Met die winkel doelt Marie op de babywinkel Muti die ze drie weken geleden opende in Sint-Kruis bij Brugge. “We hebben een goeie start gemaakt. Ik ben blij, want ik ben al thuis van toen ik 23 weken zwanger was. Ik had wel al een webshop, maar het is voor mij fijn dat ik nu buitenhuis kan werken. Niet meer tussen die vier muren van ons huis. Al is het nu natuurlijk wel extra druk om de winkel te combineren met mijn werk voor de vzw. Maar het is zo belangrijk dat we met de vzw blijven vechten voor alle zorgouders.”

“Weet je, de bedoeling van de Instagrampagina was om vrienden en familie op de hoogte te houden. Want de situatie bij ons thuis veranderde constant. Zo moesten we niet telkens opnieuw ons verhaal vertellen. Nooit hadden we gedacht dat ons verhaal zo zou opgepikt worden. We hebben heel veel zorgouders bereikt, sommige daarvan hebben nu ook de kracht gevonden om met hun verhaal naar buiten te komen. Maar we hebben ook veel niet-zorgouders bereikt en dat is ook belangrijk. Er is niets mis mee dat mensen beseffen dat het niet voor alle ouders even gemakkelijk of zelfs echt moeilijk is.”

Moeilijke feestdagen

Marie ziet op tegen de feestdagen. “Het is moeilijk. Vorig jaar was William er nog. We hebben toen kerst en nieuw met de familie gevierd. Zij zijn toen naar ons thuis gekomen omdat dat het makkelijkst was voor ons. Nu weet ik nog niet hoe die kerstperiode er uit zal zien. Ik wil er eerlijk gezegd niet te veel over nadenken en hoop dat het snel januari is. De kerstsfeer thuis is ver te zoeken. Vorig jaar hingen de kerstsokken van ‘Willy’ – onze ouders noemden hem zo, al van voor hij geboren was en ze zijn naam wisten -, Dennis en ik uit. De kans is klein dat ik ze dit jaar bovenhaal.”

Wat we Marie mogen wensen in 2023? “Sinds januari zijn Dennis en ik een IVF-traject opgestart. We hopen dat dat volgend jaar zijn vruchten mag afwerpen en dat William een broertje of zusje krijgt.”

Info: www.langlevewilliam.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier