Honderd kaarsjes op de taart van Maria Christiaen uit Zuienkerke

(foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In de raadzaal van het gemeentehuis werd de 100-jarige Maria Christiaen in de bloemetjes gezet. Het was alweer geleden van Gerard Deschoolmeester, in 2019, dat er nog eens een eeuweling te vieren viel in Zuienkerke.

Maria Christiaen werd geboren in Ichtegem op 19 maart 1924 en groeide er op in een warm gezin met vier kinderen: ze had nog een zus Julia, en twee broers André en Michel. Op 7 januari 1950 stapte ze in het huwelijksbootje met Aimé Wille. Ze gingen in Houtave wonen, maar verhuisden een paar jaar later naar de Nieuwe Steenweg. Daar kwamen drie kinderen ter wereld: André, Nadine en Eddy. Zij schonken Maria op hun beurt vier kleinkinderen, en ondertussen zijn er ook al vijf achterkleinkinderen.

Maria vierde haar honderdste verjaardag samen met familie, vrienden en een delegatie van het gemeentebestuur. Er werd gezorgd voor een verrassingsoptreden waarin enkele episodes en anekdotes uit haar rijkgevulde leven aan bod kwamen, haar goede vriendin Lut Quintens stak een ludieke speech af in ‘t West-Vlaams: Z’is nog goed te pote en z’e ze nog ollemolle tope.

“Een bijzondere mijlpaal in jouw leven, maar voor een kleine gemeente als Zuienkerke ook een uitzonderlijke gebeurtenis”, zei schepen Noël Delaere. “Je hebt de wereld zien veranderen en je steeds vlot aangepast. Ik vernam dat je vroeger graag meehielp op het land en dat je niet enkel voor je eigen kinderen gezorgd hebt, maar dat je ook met veel toewijding zorgde voor tal van andere kinderen in de familie.”

Ras apart

Maria was volgens haar zoon André in de wolken met al die aandacht. “’s Middags is ze nog op bezoek geweest bij haar 96-jarige zus Julia, die in Ichtegem woont. Haar twee broers zijn jammer genoeg al overleden, maar Maria is een ras apart: buiten eens een griepje, is ze van haar leven eigenlijk nooit echt ziek geweest of onder het mes gemoeten. Tot nu recent: in januari moest ze plots wél naar het ziekenhuis, en hebben we zelfs even gedacht dat we mama kwijt waren. Sindsdien verblijft ze in Polderzicht in Blankenberge.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier