Gezin deed opmerkelijke oproep in onze krant om hun huis te kopen: “Er is veel gebeurd, maar we zijn nu gelukkig in een andere woning”

Papa Donny Croons en mama Djuna Van Wijngaerden met Nate, Jake en Lina. “We voelen ons hier thuis.” © Foto Kurt
Wouter Vander Stricht

Een jaar geleden zochten Djuna en Donny en hun gezin een koper voor hun woning in de Laurierstraat in Zwevezele. Ze wilden er maar al te graag blijven wonen, maar het huis zelf kopen konden ze niet. Daarop gingen ze op zoek naar een investeerder. “Er zijn veel mensen met een groot hart”, zegt Djuna. Maar ondertussen is er heel wat gebeurd en woont het gezin in een andere woning in de Ricksteenweg in Zwevezele. “We zijn hier gelukkig.”

Het leven van Donny Croons (36) en Djuna Van Wijngaerden (31) liep niet over rozen, maar in alle omstandigheden maken ze er het beste van. Het nieuw samengestelde gezin uit het Antwerpse kwam in Zwevezele wonen nadat Djuna’s mama hier was neergestreken en het jonge stel gecharmeerd raakte door de rust van het dorp. Ze vonden in de Laurierstraat, waar ook haar mama en stiefpapa wonen, een woning en hadden het er naar hun zin.

Zotte toestanden

Ze huurden de woning en de eigenaar, die het geld nodig had voor een andere investering, zette plots hun huis te koop. En dat zette hen aan tot een wel opmerkelijke oproep. “We zochten iemand die het huis wilde kopen als investering en het aan ons wilde verhuren.” Die oproep werd via onze krant gelanceerd en leidde tot gekke toestanden. “Het was niet te doen hoeveel mensen reageerden. Absurd veel, eigenlijk. We schrokken ervan hoeveel mensen een groot hart hebben. Er werden allerlei formules voorgesteld, mensen die ons financieel wilden bijspringen door de helft te betalen… Maar ook een dame die al met pensioen was en die wel een heel interessant voorstel had. Ze wilde het huis voor ons financieren waarna we via huurkoop op termijn eigenaar zouden kunnen worden. Die dame was vooral gecharmeerd door het menselijke aspect. En we waren door het dolle heen dat het in orde zou komen, maar…”

Donny Croons met zoontje Jake, Djuna Van Wijngaerden met Nate en rechts dochtertje Lina hebben hun draai al gevonden in de Ricksteenweg. (foto Kurt)
Donny Croons met zoontje Jake, Djuna Van Wijngaerden met Nate en rechts dochtertje Lina hebben hun draai al gevonden in de Ricksteenweg. (foto Kurt) © Kurt Desplenter Foto Kurt

Toen puntje bij paaltje kwam en alle partijen bij de notaris zaten, kregen Donny, Djuna en hun investeerder te horen dat de eigenaar alsnog niet wilde verkopen. “Ondertussen hadden al wel 20 mensen een bod gedaan op het huis, maar het was natuurlijk zijn beslissing. Het was jammer, maar we waren blij dat we konden blijven huren en de woning konden behouden waar onze kinderen zich thuis voelden.” De kleine Nate was er zelfs geboren. “Maar een maand daarna besloot de eigenaar alsnog te verkopen. De dame die ons wilde helpen, kon natuurlijk niet lachen om al die cinema en zag het niet meer zitten. Uiteindelijk is de woning dan snel verkocht geraakt aan iemand anders, maar dat betekende wel dat wij moesten vertrekken. In principe hadden we wel wat tijd, er gaat maanden over tegen dat een verkoop is afgerond en als huurder heb je ook nog je rechten. Maar uiteindelijk kregen we te verstaan dat de nieuwe eigenaars en dat is ook niet onlogisch zelf graag zo snel mogelijk het huis wilden betrekken.”

Bijzonder onderwijs

Zelf een woning kopen kan het jonge koppel niet wegens de financiële situatie waarin ze verkeren. Djuna gaat niet werken, staat thuis mee in voor de uitgebreide zorg van de drie kinderen. Donny is aan de slag als vrachtwagenchauffeur, maar een hernia houdt hem nu al maandenlang thuis. Lina (9), de oudste dochter van Djuna, leidt aan IgA-deficiëntie waardoor haar immuniteit zeer laag is. “Ze is vaak ziek, maar zit hier ondertussen al in het vierde leerjaar. Maar soms moeten we nog een beroep doen op Bednet om haar thuis les te laten volgen.”

“We zijn op onze pootjes terecht gekomen en zijn daar erg dankbaar voor”

Met Jake (3,5) en Nate (1,5) hebben Donny en Djuna nog samen twee zoontjes. “We wisten ondertussen al dat Jake een achterstand heeft opgelopen, hij heeft autisme en een verstandelijke beperking. Een genetische afwijking bij mij is daar blijkbaar de oorzaak van”, zegt Djuna. “Maar we maken er het best van met ons gezinnetje. Nate gaat uiteraard nog niet naar school, maar Jake kan ondertussen al stappen, begint zijn eerste woordjes te zeggen en volgt bijzonder onderwijs in Ter Dreve in Brugge. Daar kunnen ze de nodige aandacht aan hem geven en krijgt hij extra therapie en logopedie.”

De juiste mensen

Maar Donny en Djuna moesten dus ook op zoek naar een nieuw dak boven hun hoofd en vonden dat op drie minuutjes rijden van hun vorige woning. “Het huis moest groot genoeg zijn, we hebben drie kinderen. Het was uiteindelijk mijn schoonheidsspecialiste die ons de juiste woning en vooral ook de juiste mensen tipte. Deze woning hier in de Ricksteenweg was in verbouwing, toen we kwamen kijken waren we meteen verkocht. Er is een grote hal, handig voor onze dubbele buggy die we nodig hebben en de nodige bergruimte. Er zijn ook vier slaapkamers en een tof tuintje. Onze tuin paalt ook aan die van de eigenaars. Die mensen hebben ons meteen gesteund”, wijst Djuna naar een bos bloemen die ze cadeau kregen. “We wonen hier dichtbij school en in dezelfde gemeente. We zijn ondertussen ook echte Zwevezelenaars geworden. We genieten al meer van de hype rond carnaval. En in ons tuintje komen straks ook wat kippetjes, dat is leuk voor de kinderen. Het kon anders gelopen zijn, maar we zijn vooral tevreden dat we hier ook op onze pootjes zijn terechtgekomen. We onthouden dat veel mensen ons wilden helpen en zijn hen daar vooral ook erg dankbaar voor.”

Lees meer over: