Familie Crevits viert moederdag dit jaar met vijf generaties op een rij

Foto Kurt©Kurt Desplenter Foto Kurt
Foto Kurt©Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

in het tweede weekend van mei zetten we naar jaarlijkse gewoonte de mama’s in de bloemetjes. Ook bij de familie Crevits wordt moederdag gevierd komende zondag en het wordt meteen een heel speciale editie, want sinds de komst van jongste telg Nelly, is de familie een vijfgeslacht rijk.

Gynaecologen voorspelden het eind 2020 al: we krijgen een echte babyboom in 2021. Voor het eerst sinds tien jaar zou het aantal geboortes significant gaan stijgen. Ook Inez Crevits en Tim Ninclaus deden aan gezinsuitbreiding. Negen maanden na het begin van de eerste lockdown, verwelkomden zij eind december een wolk van een dochter, Nelly. Daarmee zou je de eerste spruit van het koppel een coronababy kunnen noemen, maar wat de geboorte van Nelly eigenlijk echt bijzonder maakt, is het feit dat daardoor een vijfgeslacht ontstond in de familie. Een viergeslacht is tegenwoordig geen uitzondering meer. Een vijfgeslacht, waarbij vijf nog levende personen van hetzelfde geslacht in rechte lijn van elkaar afstammen, komt echter niet zo vaak voor en al zeker niet als het over vijf vrouwelijke opeenvolgende generaties gaat.

Heel mooi dat Jeanne de geboorte van haar achterachterkleinkind nog kon meemaken

Bij de familie Crevits was het met de komst van de kleine Nelly vier maanden geleden dus toch prijs. Zij vult het rijtje dames aan, na mama Inez (25), oma Carmen Van Iseghem (47), overgrootmoeder Jenny Vanbiervliet (68) en betovergrootmoeder Jeanne Sinnaeve (88).

In de wolken

“Toen mijn dochter Inez kwam vertellen dat zij en haar partner een kindje verwachtten, waren we uiteraard in de wolken. Het is mijn eerste kleinkind en dat is sowieso al iets speciaals”, vertelt Carmen. “Het idee dat mijn grootmoeder de geboorte van haar achterachterkleinkind nog zou kunnen meemaken, leek me bovendien heel mooi. Daarnaast begonnen we al meteen luidop te dromen over de mogelijkheid van een vijfgeslacht. Toen we te horen kregen dat het effectief een meisje zou worden, waren we allemaal dolgelukkig. Het is de kers op de taart.” Door corona is het niet zo evident om elkaar veel te zien. Op moederdag komen de dames niet fysiek samen en ook het doopfeest van Nelly wordt nog eventjes op de lange baan geschoven. “Wij zijn een familie van knuffelaars, we pakken elkaar graag eens vast”, vertelt Carmen. “Het is dan ook jammer dat we dat nu allemaal moeten missen, maar we maken dat zeker nog goed.” Ondanks de beperkingen wilden de dames Crevits hun kersverse vijfgeslacht wel graag op de gevoelige plaat laten vastleggen. “Mijn grootmoeder Jeanne werd al gevaccineerd en ook mijn dochter, die in de zorg werkt, kreeg haar prikjes al. Op die manier konden we toch veilig en coronaproof met onze bubbel in de openlucht een mooi portret van ons vijf laten maken. We zijn heel blij dat we dit hebben kunnen doen. Het is een prachtige herinnering voor later”, klinkt het.

Op blote voeten

Of er een familietrekje is dat bij alle vijf de dames terugkomt? “We lopen allemaal graag op blote voeten”, lacht Carmen, “Ook Nelly trekt haar sokjes al constant uit om vrolijk blootvoets rond te kruipen.” Carmen vertelt vol trots over haar familie, het is duidelijk dat familie veel betekent voor haar. “Voor ons is familie inderdaad heel belangrijk”, knikt Carmen. “We zijn dan ook heel dankbaar dat we zo’n uniek fenomeen mogen meemaken en dat mijn grootmoeder, die nog steeds thuis woont samen met mijn grootvader, zowel fysiek als mentaal nog gezond is”, besluit Carmen. (Lien Henneco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier