Emmelie Eelbode verhuist met De Speelbode: “Kinderen leren het liefst al spelenderwijs”

Emmelie Eelbode ontwikkelde zelf al enkele spelletjes. © WMe by Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Emmelie Eelbode verhuist straks met haar winkel en privéwoning naar een nieuwe stek. “De Speelbode is op een zolderkamertje gestart, in onze nieuwe woning is de kelder helemaal ingericht als praktijk en als onderkomen voor De Speelbode”, aldus de Tieltse.

Na haar studies werkte Emmelie samen met haar moeder in de groepspraktijk. Zij zit tegen haar pensioen aan en door de groei van De Speelbode was het niet haalbaar de praktijk alleen over te nemen. Daarom werken Fleur Trypsteen, Tessa Dejaegher en Emmelie nu samen als team, elk op hun eigen locatie. “We vormen 1 team met elk onze eigen specialisatie.”

Je startte 12 jaar geleden met De Speelbode. Waar vond dat de oorsprong?

“Het is leuk en vaak ook efficiënter om kinderen spelenderwijs iets bij te brengen. Maar als je naar de reguliere speelgoedwinkels gaat, is het vaak moeilijk om de juiste spelletjes op de kop te tikken of de juiste uitleg te krijgen. Ik wilde dus spelletjes die ikzelf – maar ook collega’s -kon gebruiken tijdens de lessen of therapie. Dus eigenlijk bedoeld voor leerkrachten en logopedisten. Je voelt immers dat kinderen ook veel meer betrokken zijn als ze met een spel iets kunnen inoefenen. Als ik een spel zie, dan probeer ik daar didactische doelstellingen aan te koppelen. Dat kan door bijvoorbeeld regels te veranderen. Ik geef ook vormingen. De Speelbode is ondertussen vooral een webshop geworden. Maar wie niet veraf woont, kan de spelletjes ook komen oppikken bij ons thuis. Dat bespaart de verzendingskosten.”

In je gamma zien we spelletjes en hulpmiddelen om kinderen die problemen hebben – van lezen en schrijven tot rekenen, van goed articuleren tot stotteren – op de goede weg te zetten. Is het in de eindejaarsperiode voor jou ook drukker?

“Zeker. Het is eigenlijk gestart als een hobbyproject, maar dat is dus duidelijk uit de hand gelopen. Ik begeef me natuurlijk op een nichemarkt, maar het is ondertussen een volwaardige job geworden. We hebben klanten in België en Nederland. Met eindejaar zie je dat scholen normaal middelen hebben om zaken aan te kopen, bijvoorbeeld een sinterklaasbudget per klas. Maar ook in de scholen is er nu vaak minder ruimte om te investeren, er zijn veel andere kosten. Maar niettemin blijft eindejaar mijn topperiode. Ook ouders kunnen hier uiteraard terecht. Je kunt ook thuis veel doen met je kind uiteraard. Memoryspelletjes spelen of een boek voorlezen. Het kan wonderen doen.”

“Logopedisten zijn zich ook meer gaan specialiseren; vandaar dat wij met een team samenwerken”

Je hebt ook zelf twee spelletjes uitgebracht.

“Onder de noemer Piratenschat. Het zijn twee rekenspelletjes waarbij kinderen op twee verschillende niveaus leren optellen en aftrekken tot 100. Het is leuk om spelen en didactisch onderbouwd. Ik merk zelf dat de kinderen het graag spelen, bovendien zit er ook een vorm van zelfcontrole in.”

Met je gezin en met De Speelbode maak je de verhuizing naar een nieuwe woning.

“Ja, we verhuizen naar het Hof te Perremans. De straatnaam zal zelfs veel Tieltenaars niks zeggen. Maar je kan het het best uitleggen door wanneer je vanuit de Krommewalstraat de Keidamstraat inslaat en dan na de begraafplaats rechts de verkaveling oprijdt. We hebben er een hele kelder ingericht, niet als mancave, maar voor mijn praktijk. Mijn praktijk zal er een plaatsje krijgen, maar er is ook stockruimte voor de webshop.”

Hoe heb je logopedie zien evolueren de laatste jaren?

“De casussen zijn complexer geworden. Vroeger hadden we vaker kinderen met één diagnose, nu melden steeds vaker kinderen met meerdere diagnoses aan. Dat maakt het vaak moeilijker, maar die uitdaging ga ik graag aan. Of corona invloed had op de kinderen? Ze hebben zoals gezegd vaak meerdere diagnoses, maar of dat rechtstreeks met corona te maken heeft, dat valt moeilijk in te schatten.”

Hoe komen kinderen bij jou in de praktijk terecht?

“Meestal worden ze doorverwezen. Dat kan door de huisdokter zijn of op advies van school. Mijn moeder stamt nog uit de periode dat je als logopedist alles behandelde, wij zijn ons gaan specialiseren. Daarom heb ik twee collega’s waarmee ik samenwerk en we een team vormen. Zelf beperk ik me tot kinderen tot en met het tweede leerjaar en focus ik vooral op taal-, articulatie- en leerstoornissen. Mijn collega’s behandelen deels dezelfde stoornissen, maar ook andere stoornissen en oudere kinderen. Ideaal om samen te overleggen of naar elkaar door te verwijzen.”

Je bent zelf mama van drie kinderen. Hoe hebben die zich door die periode geslagen?

“Het was soms wel heftig. Ook al omdat het voor mij moeilijk werken was. We deden aan telelogopedie en dat zou ik het liefst nooit meer meemaken. Maar de kinderen hebben veel kunnen spelen. Er was hier op dat moment net achter onze woning in de Felix D’Hoopstraat een groene zone geopend en we waren super dankbaar dat we op zo’n korte afstand een speelruimte hadden.”

Wie is Emmelie Eelbode

Privé

De Tieltse Emmelie Eelbode (38) is getrouwd met Peter Declercq. Ze zijn de ouders van Nelle (11), Juul (9) en Jeanne (6). Ze wonen nu nog in de Felix D’Hoopstraat, maar verhuizen binnenkort naar het Hof te Perremans.

Opleiding en loopbaan

Na haar studies logopedie aan de Arteveldehogeschool in Gent studeerde Emmelie nog voor leerkracht lager onderwijs via afstandsonderwijs. Ze runde samen met haar moeder een logopediepraktijk. Ze is de drijvende kracht achter De Speelbode waar ze spelmateriaal voor logopedisten en leerkrachten verkoopt.

Vrije tijd

Gezelschapsspelletjes spelen, badminton en basketbal. En eens uit gaan eten.