“Content zijn met wat je hebt”: Marguerite Vermote en Jozef Vallaeys uit Westende vieren platina jubileum

Het platina paar werd officieel ontvangen door het gemeentebestuur van Middelkerke. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Marguerite Vermote (91) en Jozef Vallaeys (90) werden door het college van burgemeester en schepenen in het zonnetje gezet ter ere van hun platina bruiloft. In 1954 stapten ze in het huwelijk.

Geboren en getogen in Lombardsijde, vond Jozef ‘Jef’ zijn levenspartner Marguerite, in het naburige Westende. In 1954 traden ze in het huwelijk in Westende, waar ze tot op de dag van vandaag in de Langestraat wonen. Het paar kijkt terug op een rijk leven met twee kinderen, vier kleinkinderen en maar liefst 11 achterkleinkinderen. Jozef, met een carrière van 31 bij Defensie, diende bij de luchtmacht tot aan zijn pensioen in 1983. Marguerite zorgde voor een warme thuis en een goed draaiend huishouden.

Kermis

Marguerite werd geboren in Westende op 14 februari 1933 terwijl Jozef op 14 mei 1933 in Lombardsijde ter wereld kwam. Jef volgde zijn lagere aan de gemeenteschool in Lombardsijde, terwijl Marguerite naar de nonnenschool in Westende ging. Beiden kwamen uit gezinnen met vijf kinderen.

“Dat was toen blijkbaar de mode”, grapt Marguerite. “We hebben elkaar ontmoet in Westende, het was in het jaar 1949. We waren allebei 16 jaar oud en mochten tijdens de kermis naar het bal gaan. Het bal vond plaats in een zaal in de Essex Scottishlaan, die later café en feestzaal Casino zou worden. Op dat moment studeerde ik aan de vakschool in Oostende. Na die eerste ontmoeting hebben we vijf jaar lang verkering gehad. En op ons 21ste zijn we getrouwd”, zegt Jef.

“Ons verblijf in Corsica was de vreemdste, maar ook de mooiste tijd van ons leven”

Marguerite vertelt over haar kindertijd: “Ze hebben me zelfs uit school gehaald om in bakkerij Kemel te gaan werken in Lombardsijde. Ik heb mijn school dus nooit echt afgemaakt. Bakkerij Kemel had een dienstmeisje nodig en mij ouders vonden dit een goede job voor mij. Ik moest bij de familie Kemel blijven inslapen. Op zondagmiddag om 13 uur mocht ik naar huis, maar op maandagochtend 7 uur moest ik terug op post zijn.”

Slotfabriek

“In 1952 ben ik het leger ingegaan toen ik 19 jaar oud was”, vertelt Jef. “Dat leverde me toen 10 frank per dag op. Voordat ik het leger inging, had ik al anderhalf jaar gewerkt in de ‘MECO’, de slotfabriek in Nieuwpoort. Toen we trouwden op 20 februari 1954, was ik precies anderhalf jaar in dienst. Op onze trouwdag hadden we welgeteld 510 euro als startkapitaal.”

Gelijktijdig vervulde het jonge echtpaar de rol van conciërge ‘op de baings’ voor een vooraanstaande familie. Zes jaar lang, van 1954 tot 1960, waren zij de beheerders van villa ‘Les Vanneaux’ in Westende-Bad. In 1960 kreeg Jef de kans om met het leger naar Corsica te gaan. “We hebben 4 jaar op de vliegbasis van Solenzara gewerkt, van 1960 tot 1964. We hadden daar 20 Meteor straalvliegtuigen te onderhouden. Ik was daar een specialist in”, zegt Jef. “We woonden eerst 800 m hoog in de bergen, in het dorpje Chisa en later zijn we verhuisd naar een moderner huis beneden. We hebben daar een vreemde tijd meegemaakt, maar eigenlijk was het de mooiste tijd van ons leven”, voegt Marguerite toe.

Dovo

“We woonden in een dorpje van 78 inwoners. Ze waren allemaal familie van elkaar. Er waren daar mensen die nog nooit de zee hadden gezien hoewel die slechts 17 km verderop lag. Je leefde daar gelijk God in Frankrijk. Nu zijn we nog altijd in contact met die mensen. Een keer dat je aanvaard werd, was je hun kameraad. Onze zoon Danny was 7 jaar en heeft daar zijn eerste communie gedaan. Hij is samen met de zoon van de huisbaas opgegroeid. Die jongen is daar nu burgemeester in dat dorpje.”

Het huwelijk vond plaats in Westende.
Het huwelijk vond plaats in Westende. © PG

De twee zonen van Jef en Marguerite, Danny en Rudi, hebben beiden hun eigen gezinnen gesticht. Danny, geboren in 1955, is getrouwd met Ingrid Deschrijver. Samen hebben ze twee kinderen, Fanny (44) en Yanniek (41). Rudi, geboren in 1960, is getrouwd met Marina Debergh. Ook zij hebben twee kinderen, Kelly (42) en Shirley (40). De familie Vallaeys is inmiddels uitgebreid met maar liefst 11 achterkleinkinderen, waarvan de oudste 18 jaar is en de jongste 3 jaar.

“Na Corsica had ik geen plaats meer in Koksijde en ben ik naar Evere gegaan”, vervolgt Jef zijn verhaal. “Ik was daar bij de DOVO, een dienst waarbij we altijd paraat stonden voor het geval er ergens in Europa een vliegtuigcrash plaatsvond. Om de maand hadden we zeker een crash. Met de Starfighter zijn er veel accidenten gebeurd. De vrijdag was de slechtste dag, dan gebeurden de meeste ongevallen. We waren meestal voor 8 dagen weg. We hebben een heel mooie tijd gehad in het leger en vele reizen gedaan die je anders niet zou maken. “

Jef is met pensioen gegaan op 50-jarige leeftijd.

Film

“Onze hobby was dansen en naar de film gaan. We werden dansleiders voor de dansgroep Westzijde en hebben daar 17 jaar lang prachtige momenten beleefd. Je moet geluk hebben in het leven, gezond blijven en je moet content zijn met wat je hebt. Het mooiste woord in een ‘menage’ is het woord ‘samen’. Dat wil zeggen samen alles doen”, zijn de wijze woorden van Jef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier