Geurhinder Stasegem komt van Stadsbader, bedrijf zoekt oplossing

De oorzaak van de geurhinder lijkt eindelijk gevonden te zijn. © Getty Images/iStockphoto
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De indringende geur die enkele weken rondhing in het centrum van Stasegem (Harelbeke) is nu zeker afkomstig van het bouwbedrijf Stadsbader. Dat bevestigt de inspectiedienst van de Vlaamse overheid.

Sinds een aantal weken wordt Stasegem met tussenpozen getroffen door een indringende geurhinder. Recentelijk ontving de milieudienst van Harelbeke daar ook verschillende klachten over. De milieudienst deed zelf een onderzoek en kon de bron van de geurhinder traceren bij de firma Stadsbader in de kanaalzone.

“De geur wordt veroorzaakt door de bewerking van vervuilde grond. Bij die bewerking ontstaat die specifieke geur. Het betreffende bedrijf is in de omgevingswetgeving ingedeeld als klasse 1-bedrijf. Dat wil zeggen dat de vergunningen worden verleend door de provincie. De Omgevingsinspectie van het Vlaams Gewest is verantwoordelijk voor toezicht en de controle.”

“Het bedrijf is vergund voor de verwerking van verschillende soorten vervuilde grond. Uit het plaatsbezoek van onze diensten bleek dat er ook, vergund, PFAS/PFOS-houdende gronden worden gereinigd”, duidt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen). Die bevindingen werden overgemaakt aan de Omgevingsinspectie in West-Vlaanderen.

Oplossingen

Volgens de inspectiedienst van de Vlaamse overheid staat het vast dat de geur van het bedrijf Stadsbader komt. “We laten nu onderzoeken door een geurstudiebureau waar de geurhinder vandaan komt: ons reinigingsproces misschien? Het bureau onderzoekt alle stappen van het reinigingsproces en we bekijken welke maatregelen we moeten treffen”, zegt Matthias Van Damme, operationeel directeur van Stadsbader. “We willen snel een oplossing.”

“De stad was hiervan niet op de hoogte, we vernamen pas recent over welke verwerking dit ging. Omdat we zelf geen toezichthoudende overheid zijn en dus niet bevoegd, vroegen we de Omgevingsinspectie en het bedrijf met aandrang de situatie dringend aan te pakken en de nodige onderzoeken te doen. Men moet het nodige doen om de hinder onmiddellijk te doen ophouden”, zo geeft schepen Tijs Naert aan die zelf ook de geur vaststelde in zijn straat en tuin.

“We benadrukken bij de bevoegde instanties het belang van verder onderzoek naar oplossingen inzake het geurprobleem en eventuele gezondheidsrisico’s.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier