Geschiedenis van de Oostkampse brouwerijen

Daniël Piceu met zijn geïllustreerde brochure over de brouwerijen van Oostkamp. © Geert Stubbe
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Lokale brouwerijen, een verloren stukje erfgoed, en dat mag je letterlijk nemen. Oostkamp telde ooit acht brouwerijen. Sommige zijn volledig verdwenen, andere hebben een nieuwe bestemming gekregen. Daniël Piceu is op zoek gegaan naar de geschiedenis van deze brouwerijen. Zijn monnikenwerk resulteert in een mooi geïllustreerde brochure, die past in de nu twaalfdelige reeks over de geschiedenis van Oostkamp door de Heemkring Oostkamp.

Lokale brouwerijen zijn helemaal hip en terug van weggeweest. Ook tot in de eerste helft van de vorige eeuw waren er heel wat lokale brouwers actief. Auteur Daniël Piceu ging op zoek naar het verhaal achter acht Oostkampse brouwerijen: Braet, D’Hoore, Lootens, Mostaert, Vande Caveye, D’Hoedt, Vanneste en Demeyer.

216 cafés

Deze brouwers bevoorraadden heel wat van de maar liefst 216 cafés die Oostkamp in 1914 rijk was. Ze treden op als sponsors van publieksevenementen en zijn opvallende aanwezigen in de lokale politiek. Hun ondernemingen surfen mee op de grote gebeurtenissen in ons land, zoals oorlogen en economische crisissen, en moeten na verloop van tijd, vooral ten gevolge van schaalvergroting, één voor één de handdoek in de ring gooien.

Dit gaat gepaard met onderlinge concurrentie die de auteur ook treffend weet te documenteren. “Het was een moeilijke zoektocht omdat met het verdwijnen van de brouwerijen ook veel materiaal en documenten verloren zijn gegaan”, weet Daniël te vertellen.

Uitgave

De intensieve zoektocht van Daniël Piceu resulteerde in een mooie, rijkelijk geïllustreerde publicatie. De uitgave telt 62 pagina’s en kost 5 euro. Ze is te bekomen bij Gheysen Printing in de Schooldreef 50 in Oostkamp tijdens de openingsuren, bij HKO-secretaris Sebastian Vande Ginste (via sebastian.vandeginste@skynet.be), in de Korte Kwadeplasstraat 8 in Oostkamp en tijdens HKO-activiteiten.

HKO

Meer info over de werking en de publicaties van HKO vind je op de website www.heemkringoostkamp.be. Je kan HKO ook via Facebook volgen. Via deze kanalen volgt trouwens binnenkort nog meer informatie over de jaarlijkse historische fietstocht die HKO op vrijdag 21 juni organiseert. Dit jaar gaan ze, hoe kan het ook anders, op zoek naar sporen van deze verdwenen brouwerijen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier