Gemeenteraadslid: een nutteloze stiel?

De gemeenteraadszittingen kunnen omwille van coronamaatregelen niet langer in het stadhuis plaatsvinden, zoals hier vorig jaar wel nog het geval was. (foto a-KDS)©Kurt De Schuytener
De gemeenteraadszittingen kunnen omwille van coronamaatregelen niet langer in het stadhuis plaatsvinden, zoals hier vorig jaar wel nog het geval was. (foto a-KDS)©Kurt De Schuytener
Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

Dan ben je na een lange verkiezingscampagne eindelijk verkozen in de Kortrijkse gemeenteraad, zit je erbij voor spek en bonen. Dat gevoel overheerst bij de verzamelde oppositie, zodanig zelfs dat ze er een klacht over indienen bij de gouverneur. Vragen worden niet of onvoldoende beantwoord, alleen voorbereide statements worden afgerammeld en er is geen echt debat meer mogelijk. “Een gemeenteraadslid in Noord-Korea krijgt bij wijze van boutade meer antwoorden dan in Kortrijk”, zegt Matti Vandemaele (Groen) daarover.

Nu is het altijd riskant om ook als boutade Kortrijk te vergelijken met een land waar zelfs de ouders en kinderen van kritische burgers in concentratiekampen verdwijnen. Maar de vraag is wel pertinent: is er nog een debat in de gemeenteraad?

Deze vraag leeft niet alleen in Kortrijk, ook heel wat andere gemeenten sukkelen ermee. Zelfs Kamerleden klagen erover, niet in het minst Jean-Marie Dedecker, die recent nog in onze krant zei dat het “een nutteloze stiel geworden was.” De regering beslist alles, en nadien moeten de parlementsleden de partijlijn volgen.

De oppositie moet ook in eigen boezem durven kijken

Ook in Kortrijk worden de beslissingen doorgaans op het schepencollege genomen, en is het in de voorbereidende Raadscommissies dat de hand wordt uitgestoken naar de oppositie. Wat op de gemeenteraad rest is een vreemd en eerder voorspelbaar soort toneeltje, dat zelfs de weinige aanwezigen de (virtuele) zaal uit jaagt.

Ook de oppositieleden hebben daarbij boter op het hoofd. Door op elke slak zout te leggen, door resoluties in te dienen over atoomwapens, door al beantwoorde vragen opnieuw te stellen en door beslissingen van de meerderheid verdacht te maken omdát ze van de meerderheid komen. Hierdoor komen zij niet tot een echt debat en rekken zij de gemeenteraad tot een kot in de nacht. Tot iedereen alleen nog maar naar de klok zit te staren die aangeeft hoeveel spreektijd een raadslid nog heeft.

Wil het terug echt een debat worden waar stel je voor een hoop Kortrijkzanen op afstemt, dan moeten zowel oppositie als meerderheid het theater verlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier