Gemeente Maldegem zoekt overnemer voor gemeentelijke basisschool Kruipuit

Ondanks de mogelijke overname waakt de gemeente erover dat er voor de school zo weinig mogelijk verandert. © AVH
Arno Van Haverbeke

Op het college van burgemeester en schepen is beslist dat de gemeente Maldegem op zoek gaat naar een eventuele overnemer van GBS Kruipuit door een ander onderwijsnet.

De gemeente laat weten dat het een kwalitatieve dienstverlening aan haar burgers wil blijven garanderen. Daaruit vloeide het idee om gesprekken op te starten met andere onderwijsnetten. Het doel: een mogelijke overnemer voor basisschool Kruipuit vinden. Volgens het college van burgemeester en schepenen is de overname van de gemeenteschool de juiste beslissing om de toekomst van de school en van het onderwijs te verzekeren.

“Prioriteit”

Het onderwijslandschap en haar komende uitdagingen overstijgen de komende jaren het gemeentelijk beleidsniveau, waardoor het volgens de gemeente een weloverwogen beslissing is, met zicht op de langetermijnvisie. “Het garanderen van kwalitatief onderwijs op het grondgebied van Maldegem is en blijft een absolute prioriteit van het gemeentebestuur”, laat de gemeente Maldegem weten. “Het gemeentebestuur vindt het echter geen kerntaak om zelf een gemeenteschool uit te baten, wel om onderwijs te faciliteren. Een gemeente moet onderwijs zo aantrekkelijk mogelijk maken, om zo jonge gezinnen naar de gemeente te halen.”

Geen veranderingen voor personeel

Ondanks de mogelijke overname waakt de gemeente erover dat er voor de school zo weinig mogelijk verandert. Zowel leerkrachten, leerlingen en ouders moeten diezelfde eigenheid van de school kunnen beleven. Het onderwijs wordt dan ook na een eventuele overname voortgezet zoals dat vandaag het geval is: “Dat is een enorme geruststelling”, reageert directrice Anneleen Van den Bossche. “Het is een beleidskeuze en daarover hebben we zélf weinig te zeggen. Dus het is moeilijk om daar nu al een standpunt over in te nemen. Maar we hebben de garantie gekregen dat er niks verandert aan de autonomie en aan het pedagogisch project van onze school.” De leerkrachten krijgen de garantie dat hun loon en alle arbeidsvoorwaarden volledig behouden blijven. Ook het behoud van de investeringen die gepland zijn in de schoolgebouwen is een cruciale voorwaarde voor de overname van de school.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.