Tom Germonpré uit Oostende stapte 300 km naar Santiago de Compostela: “Ik heb mensen ontmoet uit Nederland, maar ook uit Japan”

(foto EFO)
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Oud-schepen en Vooruit-gemeenteraadslid Tom Germonpré (50) ging begin deze maand op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. En hij heeft zin in meer: “Ik zou graag nog die Camino vanuit andere vertrekpunten doen.”

“Op privévlak was het nodig dat ik een periode in mijn leven afsloot. Een aantal mensen uit mijn omgeving raadden me aan om dit te doen. Ik wilde alleen zijn met mijn gedachten en voor mezelf eens alles op een rijtje zetten”, zegt Tom Germonpré. Het Vooruit-gemeenteraadslid is net terug van een tocht van 300 kilometer met als eindpunt het Spaanse Santiago de Compostela.

Er lopen vanuit heel Europa routes naar de plaats waar volgens de legende een van de discipelen van Jezus begraven zou liggen. En dat is goed voor 250.000 wandelende of fietsende bedevaarder van over heel Europa. “Ik stapte 10 dagen, soms 20 km per dag, maar er was ook een dag waarop ik 52 km aflegde. Ik zou die dag 32 km stappen, maar vond geen geschikte slaapplaats en ben dan maar doorgestapt. Het seizoen was nog niet gestart. Tijdens de eerste zes dagen ben ik maar één iemand tegengekomen”, blikt hij terug.

De tocht van de Camino Frances maakte indruk: “Op bepaalde dagen zat ik met veel zaken in mijn hoofd en had ik ‘s avonds een lange to-dolijst. Op andere dagen heb ik met een lege kop genoten van het landschap en de mooie natuur. Naar het einde van mijn tocht had ik vaker contact met andere pelgrims en bracht ik dagen door met mensen die ik sindsdien als vrienden beschouw. Het was een zeer rijke ervaring.”

Nieuwe inzichten

Tom deed als vrijzinnige de bedevaart. “De tocht is uitgevonden door de mens. En als de mens zoiets uitvindt, dan betekent het dat dit een bepaalde waarde heeft. En dat heb ik onderweg gemerkt. Het staat los van het spirituele dat voor gelovige mensen erg belangrijk is. Ik had er enorm veel aan om geconfronteerd te worden met mezelf en om contacten te leggen met andere mensen.”

“Als de mens zo’n tocht uitvindt, dan heeft die een bepaalde waarde”

“Ik heb mensen ontmoet uit Nederland, Duitsland, maar ook uit Japan en Maleisië. Het zijn die contacten die me verrijkt hebben en me nieuwe inzichten bezorgden.” Hij kijkt al vooruit: “De Camino kan je op verschillende manieren doen. Ik wil zeker opnieuw gaan om de laatste etappes vanuit een ander vertrekpunt in Spanje of Portugal af te leggen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier