Koster Ginette: “Hopelijk zorgt modern gebouw voor een boost van het geloof bij jongeren”

Ginette Vermeeren zal de mensen helpen op weg naar de andere kerken.© SD
Ginette Vermeeren zal de mensen helpen op weg naar de andere kerken.© SD
Redactie KW

Ginette Vermeeren (72) zorgt al 28 jaar voor de goede werking van de Sint-Corneliuskerk. Van het openen van de deuren tot het klaarzetten van de religieuze artefacten. Van het verzorgen van de bloemen tot het op temperatuur houden van de bezinningsruimte. Nu kijkt ze uit naar de geplande make-over van de kerk.

“Eigenlijk ben ik nooit door het leven gegaan met het idee als koster mijn dagen te vullen. Toen ik 28 jaar geleden mijn job verloor, hoorde ik van de toenmalige koster dat hij iemand zocht om hem bij te staan. Een vrouw, als koster? Natuurlijk stelde ik mezelf wel de vraag of het iets voor mij zou zijn maar toch hapte ik toe. Bijna drie decennia later ben ik er nog steeds en ik ben nog niet meteen bereid om te vertrekken.”

Spilfiguur

Het leven van Ginette en vooral dat van haar activiteiten als koster, zal weldra grondig gaan veranderen. “Stad Kortrijk gaat Aalbeke moderniseren en klaarstomen voor de toekomst en ook de kerk gaat mee in het verhaal”, klinkt het. “De Sint-Corneliuskerk gaat dan ook een tijdje gesloten zijn, al wil dat niet zeggen dat ik op mijn lauweren ga moeten rusten. Het is niet omdat een kerk een make-over krijgt dat mensen gaan stoppen met trouwen, dat er geen kindjes meer worden gedoopt of dat er – helaas – geen begrafenissen meer zullen worden georganiseerd. Ik ken de gemeente door en door en ik ken ook het reilen en zeilen binnen de kerk. Er werd dan ook gevraagd om als spilfiguur te fungeren tijdens de grote werken. Ik zal de mensen helpen op weg naar de andere kerken in de omliggende parochies en zal hen ook bijstaan tijdens de voorbereidingen. Iets organiseren in de kerk bij je deur is al heel wat geregel, als je dan nog eens naar een andere parochie moet dan zijn alle helpende handen meer dan welkom.”

Hoopvol naar toekomst kijken

Met grote werken komen grote veranderingen en daar heeft Ginette toch wel wat vrees voor. Toch blijft ze positief en vooral hoopvol kijken naar de toekomst en vooral de jeugd. “Na zoveel jaren kweekt een mens bepaalde routines en die zullen nu allemaal overhoop worden gehaald. Dat is altijd een beetje een angstig moment. Toch ben ik er zeker van dat deze renovatie en modernisatie een grote kans voor de kerk en de gemeenschap zal worden. Voor heel wat jongeren is de kerk en vooral het geloof een ‘oubollig’ iets, een zaak van oude mensen. Wie weet zal een modern gebouw zorgen voor een boost van ons geloof bij de jeugd?” (SD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.