Kohesie Kortrijk brengt gedicht aan op stelling Sint-Maartenskerk: “Er zit kracht in diversiteit”

Karoline Bossuyt, Cathérine Dupont, Nadia Amar en Geert Morlion © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het inkomportaal van de Sint-Maartenskerk wordt gerestaureerd. “En het lelijke witte plastiek rond de stelling kon wat kunst gebruiken”, zegt deken Geert Morlion. Kohesie Kortrijk, een stedelijke interlevensbeschouwelijke werkgroep, liet streetart en het inspirerende gedicht van Nadia Amar plaatsen, een afgevaardigde van de moskee Atakwa.

Kortrijk telt meer dan 35 erkende levensbeschouwelijke gemeenschappen. In 2013 ontstaat tussen deze verschillende overtuigingen een samenwerking met als eerste realisatie de opening van de stille ruimte in az groeninge in 2014. Drie jaar later stelt de werkgroep een charter op waarin de leden zich officieel met elkaar willen verbinden. “Het charter is gebaseerd op de overtuiging dat levensbeschouwingen een waardevol onderdeel zijn van de Kortrijkse samenleving en bijdragen aan de vorming van een opbouwende stadsidentiteit”, zegt Cathérine Dupont.

“We kiezen ervoor om samen te zoeken naar de elementen die we met elkaar gemeen hebben, om onze verschillen te bespreken en mensen met verschillende filosofische strekkingen met elkaar in contact te brengen. Dit alles met als fundamenten respect, verdraagzaamheid, tolerantie, gelijkheid, openheid, solidariteit en verbondenheid.”

In mei 2022 kreeg de werkgroep een nieuwe naam: Kohesie. Met de ‘k’ van Kortrijk. De werkgroep bestaat uit een afvaardiging van een aantal katholieke kerken, de protestantse kerk, de orthodoxe kerk, een aantal evangelische kerken, de moskee, een boeddhistische vereniging, het vrijzinnig humanisme, Potjebuur en Stad Kortrijk.

“Onze onderliggende boodschap is dat er kracht in de diversiteit zit. Ik schreef mijn gedicht bij de start van Kohesie. De tekst definieert onze werkgroep, waar we voor staan. We willen bruggen bouwen met sociale cohesie en samenwerken. Elkaar leren kennen, begrijpen en meer kijken naar de gelijkenissen dan de verschillen”, zegt Nadia Amar (39).

De werkgroep hoopt met hun streetart ons even te laten stilstaan bij hun boodschap aan de Sint-Maartenskerk. “We willen inspireren en eenheid benadrukken. Onze stad is multicultureel en Kohesie maakt van onze verschillen sterktes door samen initiatieven te organiseren en mensen bijeen te brengen”, besluit Karoline Bossuyt van de streetartklas van de Academie.

Volg de Facebookpagina Kohesie Kortrijk voor alle info over de werkgroep en hun toekomstige evenementen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier