Hulpbisschop Koen Vanhoutte gehuldigd als ereburger van Gistel

Gistels burgemeester Gauthier Defreyne overhandigd mgr. Koen Vanhoutte, hulpbisschop van Mechelen-Brussel, de oorkonde van ereburger. © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Tijdens een plechtige zitting van de gemeenteraad werd de uit Moere afkomstige hulpbisschop Koen Vanhoutte gisteren donderdag aangesteld tot ereburger van Gistel. De stad Gistel zal op de gemeenteraad van komende donderdag hulpbisschop Koen Vanhoutte huldigen als ereburger. De ceremoniële titel werd al in maart 2020 toegekend, maar de eigenlijke huldiging moest door de coronapandemie worden uitgesteld. Tot nu, dus.

Hulpbisschop Vanhoutte is geboren in Oostende op 31 augustus 1957. Hij volgde middelbare studies aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Gistel – het huidige Sint-Godelievecollege – en Oostende. Op 17 juli 1983 werd hij in deelgemeente Moere tot priester gewijd. Hij is doctor in de theologie en kandidaat in de Wijsbegeerte, studies die hij respectievelijk in Rome en Leuven aflegde.

Hulpbisschop

Op 18 mei 2018 benoemde paus Franciscus hem tot hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, en tot titulair bisschop van de oude Algerijnse stad Thagora. De wijding van Koen Vanhoutte tot bisschop vond plaats op zondag 2 september in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Andere ereburgers

Monseigneur Vanhoutte kreeg het ereburgerschap overhandigd door burgemeester Gauthier Defreyne in de vorm van een lint en een oorkonde. Hij tekende ook het gulden boek van de stad.

Er moet iets heiligs in het Gistelse water zitten, en meer bepaald in dat van deelgemeente Moere. Ook de Antwerpse bisschop Johan Bonny is van Moere afkomstig en kreeg in 2009 de titel van ereburger. Andere ereburgers zijn onder andere doktersfamilie Marie-Hélène en Egide Defever, gouverneur André Denys, advocaat Raoul Maria de Puydt en Godelieveprocessie-trekker Alexandre Vasseur. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier