Federaal parket wil Roger Vangheluwe en andere bisschoppen niet vervolgen na Operatie Kelk

Roger Vangheluwe moet zich, als het van het federaal parket afhangt, niet verantwoorden na Operatie Kelk. © belga

Geen enkel kopstuk van de kerk moet zich, als het van het federaal parket afhangt, verantwoorden na Operatie Kelk. Ook niet ex-bisschop Roger Vangheluwe. Zo bericht De Standaard.

Het federaal parket heeft een eindvordering klaar in Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Dat bevestigt de woordvoerder. “De strafvordering is klaar en is overgemaakt aan de onderzoeksrechter. Het is nu wachten op een datum voor de raadkamer. Daar zullen de partijen zich kunnen uitspreken.”

Verjaard of niet bewezen

Over de inhoud van de vordering wil het federaal parket geen informatie kwijt. Maar volgens De Standaard wil het parket niemand vervolgen. Omdat de feiten verjaard zijn, ofwel omdat de feiten niet bewezen kunnen worden of omdat ze al eerder door een rechtbank zijn beoordeeld.

De oorspronkelijke bedoeling van Operatie Kelk was om na te gaan of figuren als wijlen aartsbisschop Godfried Danneels, de voormalige aartsbisschop André Léonard en de bisschop van Brugge Roger Vangheluwe tijdens hun bewind hadden geprobeerd misbruik binnen de kerk in de doofpot te stoppen. Tijdens het onderzoek getuigden tientallen slachtoffers over hun eigen misbruik. Als het van het parket afhangt, zal dus niemand van de toenmalige kerkelijke autoriteiten terecht moeten staan wegens schuldig verzuim. Er moet ook niemand terechtstaan wegens het misbruik. In de meeste gevallen omdat de feiten dateren van te lang geleden.

Het is wel zo dat Vangheluwe uit de clericale staat is gezet. Hier lees je wat dat juist betekent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier