De Werkgroep Mensenrechten in de Kerk reageert met een dubbel gevoel op het nieuws dat de klerikale status van Roger Vangheluwe ontnomen is. “Eigenlijk is dit volledig naast de kwestie”, stelt coördinator Marc Dewit.
Eerder op donderdag raakte bekend dat Paus Franciscus het verzoek heeft ingewilligd om de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe zijn klerikale status te ontnemen. Die lag al jaren onder vuur nadat hij had bekend zijn neef te hebben misbruikt. De aandacht voor de problematiek van het seksueel misbruik in de Kerk was de voorbije maanden opnieuw fel opgelaaid na de VRT-reeks ‘Godvergeten’.
“Eindelijk, wat al lang gebeurd had moeten zijn, is nu gebeurd”, reageert Marc Dewit van de Werkgroep voor Mensenrechten in de Kerk, die in 1992 het levenslicht zag. “Het is niet meer dan normaal dat het gebeurt, de vraag is zelfs waarom het nu pas gebeurd is.”
Dubbel gevoel
Toch houdt Dewit een dubbel gevoel over aan de beslissing en spreekt hij zelfs over een afleidingsmanoeuvre. “We vrezen dat de bisschoppen hier nu mee gaan uitpakken en zullen zeggen ‘kijk eens wat we allemaal doen, we doen wat we moeten doen’. Ze hebben als demarche tijdens Godvergeten bij de paus aangedrongen om Vangheluwe zijn klerikale status af te nemen, maar eigenlijk is dit zelfs volledig naast de kwestie. Het belangrijkste is wat er in de parlementaire onderzoekscommissie uit de bus gaat komen.”
Na 'Godvergeten'
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier