Brugse bisschop Lode Aerts dankbaar nu Vangheluwe zijn titels kwijt is: “Ik ben er altijd op blijven aandringen”

Mongseigneur Lode Aerts bevestigt de beslissing van de Paus: “In kerkrechtelijk dossier zit een verklaring van een slachtoffer dat getuigde tegen Roger Vangheluwe.” © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Paus Franciscus heeft Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge, tot de lekenstaat teruggebracht. Dat bevestigt ook Wim Vervaeck van het Bisdom Brugge. Monseigneur Lode Aerts stelt: “Ik ben dankbaar dat het kerkrechtelijk dossier Paus Franciscus kon overtuigen om Roger Vangheluwe te laïciseren. Ik heb er altijd blijven op aandringen om hem zijn titels en wijding te ontnemen. Groot respect voor de slachtoffers die hem aanklaagden en ook ander inspireerden om hun misbruikers aan te klagen. Ik hoop dat deze straf een stap kan zijn op weg naar herstel van het onrecht dat slachtoffers is aangedaan.”

“De bisschoppen van België hebben de voorbije jaren meermaals de laïcisering van Roger Vangheluwe gevraagd”, stelt de huidige Brugse bisschop monseigneur Lode Aerts namens de Belgische Bisschoppenconferentie. “Samen met de slachtoffers van misbruik en vele anderen in onze samenleving, hebben de bisschoppen van ons land het altijd een schande gevonden dat Roger Vangheluwe officieel bisschop en priester kon blijven, ook al waren er sinds zijn gedwongen ontslag sterk beperkende maatregelen van kracht.”

Kerkrechtelijk dossier

De bisschoppen hebben in oktober 2023 nogmaals de laïcisering – het terugbrengen tot de lekenstaat – gevraagd. Ze drongen er bij Roger Vangheluwe op aan dat ook zelf voor te stellen. En bij de Vaticaanse autoriteiten dienden ze zijn kerkrechtelijk dossier opnieuw in. In dat dossier zit ook de verklaring van een slachtoffer dat recent formeel een getuigenis aflegde tegen Vangheluwe.

In de persmededeling drukt de Bisschoppenconferentie van België haar groot respect uit voor de slachtoffers: “Zij hebben de moed en de kracht gevonden om hun misbruiker aan te klagen. Hun voorbeeld heeft vele lotgenoten geïnspireerd om op hun beurt hun dader niet langer ongemoeid te laten.”

Vrij man

Monseigneur Lode Aerts en zijn collega bisschoppen hopen dat deze laïcisering slachtoffers van misbruik mag helpen in hun verwerkingsproces van het misdrijf dat hen en hun naasten zo diep voor het leven tekent.

Roger Vangheluwe kan na zijn laïcisering voortaan in principe gaan waar hij wil. “Hij is een vrij man. Met de abdij in Frankrijk waar hij tot op heden verblijft, is evenwel afgesproken dat hij er verder in afzondering kan verblijven. De bisschoppen hebben erop aangedrongen dat hij dat effectief doet”, zegt Wim Vervaeck van de communicatiecel van het bisdom Brugge.